Publicat el 14/09/2020

Els que practiquen algun tipus d’esport o s’exerciten al gimnàs coneixen la importància d’incloure els estiraments en les seves rutines. Tot i així, no sempre hi dediquen el temps ni l’atenció que calen.

Ara que molts inicien classes d’activitats físiques o s’hi reincorporen, cal tenir present que practicar estiraments o activitats que comportin fer-ne, com el ioga, el pilates, el taitxí, etc., millora la mobilitat, l’elasticitat i la flexibilitat, i que com més d’aquestes capacitats tinguem, més qualitat i rendiment tindran els nostres exercicis.

Hem de ser conscients que, així com la pràctica de l’activitat física és fonamental i té nombrosos beneficis, els exercicis que afavoreixen la flexibilitat, la mobilitat i l’elasticitat també en tenen. La majoria dels programes aeròbics i de musculació provoquen que els músculs es contreguin i s’estirin, però gràcies als estiraments podem mantenir-los flexibles i preparar-los per al moviment. Aquests exercicis són fonamentals en l’educació física, l’entrenament, la musculació, la gimnàstica i, en general, en qualsevol activitat física. A més, amb els estiraments no només aconseguim relaxació muscular, sinó també benestar corporal i psicològic.

Els estiraments més adequats després de fer esport són els de pectoral, tríceps i espatlla. Els de coll són també molt recomanables, ja que el coll gairebé sempre recull tensió. Pel que fa a les cames, els quàdriceps i els bessons són la musculatura principal a estirar, sense oblidar la part posterior de la cama, els isquiotibials i els glutis.
Si has entrenat, centra’t en els músculs que has treballat. Mantingues cada estirament com a mínim 30 segons, i fins a 60 segons en àrees molt tenses o problemàtiques. Treballa diferents grups de músculs i posa especial atenció a cuixes, malucs, cames, part inferior de l’esquena, coll i espatlles.

Com a norma general, estira cada vegada que entrenis. Si no ho fas de forma regular, estira’t com a mínim tres vegades a la setmana per mantenir-te flexible. Si tens alguna àrea problemàtica o alguna lesió crònica consulta el metge o el fisioterapeuta perquè t’aconselli.

Tingues en compte que el ioga és una bona alternativa per estirar el cos, i que a més facilita la relaxació i redueix l’estrès. Els exercicis de pilates també ajuden a augmentar la flexibilitat, així com la força dels músculs del core, i reforcen l’estabilitat. Aquestes dues activitats són un complement excel·lent de les rutines tradicionals d’exercici aeròbic i entrenament de la força.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari