La importància de menjar aliments de temporada | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 31/10/2018

Escollir aliments de temporada és bo per a la teva salut, per al medi ambient i per a la teva butxaca.

Avui dia disposem de gairebé totes les varietats de fruites i verdures durant tot l’any. Això és gràcies tant a la globalització del comerç, que ens porta aliments de l’altra banda del món, com a les noves tecnologies que ens permeten cultivar-los en condicions adverses i conservar-los durant llargs períodes. Temps enrere era impensable menjar-se un tomàquet a l’hivern o una taronja a l’estiu.

Quan consumim fruites i hortalisses de temporada, les mengem quan es troben en el seu punt òptim de maduració. Els aliments de temporada tenen millors característiques organolèptiques, és a dir, millor gust, aroma i textura. A més, en haver estat recol·lectats en el moment idoni, presenten un contingut més elevat en vitamines i minerals. Com ja sabem, la naturalesa és sàvia i ens ofereix els aliments que necessitem a cada època de l’any: la fruita d’estiu, com la síndria, conté més aigua per hidratar-nos els dies de calor; i la d’hivern, com la mandarina, és rica en vitamina C que reforça el nostre sistema immunitari quan arriba el fred. Consumir aliments de temporada ens prepara l’organisme envers les condicions de l’entorn.

La tecnologia alimentària ha avançat fins al punt que, gràcies a productes químics amb acció fertilitzant, es pot forçar la producció de determinades fruites i verdures en condicions climàtiques que no serien les adequades per al seu creixement natural. Aquest procés trasbalsa l’estacionalitat i altera el procés natural del cultiu.

Així mateix, si volem tenir cura de la nostra economia personal, els productes de temporada són l’opció més encertada. Quan no forcem el seu creixement aquí amb els mètodes prèviament esmenats, els importem d’un país més llunyà. Com a conseqüència, a banda de la gran petjada ecològica que deixen, s’ha de pagar un cost extra pel seu transport i les infraestructures on es cultiven. I aquest cost apuja el preu final que es repercuteix directament en el consumidor. Paguem més del que realment pagaríem si ho compréssim de temporada. Un producte fora de temporada ens pot arribar a costar fins a cinc vegades més car.

Al final, trobem productes que no són de temporada al supermercat perquè nosaltres, els consumidors, així ho demanem. Ens estem acostumant a menjar els mateixos aliments tot l’any. Segons dades de la Direcció General de Duanes, el 2017 es van importar més de 3 milions de tones de fruites i hortalisses al nostre país.

¿Quins aliments tenim de temporada a la tardor? El moniato, la castanya, la carabassa, l’albergínia, la pastanaga, la bleda, l’espinac, el bolet, la col, la magrana, la poma, el raïm, la xirimoia, el caqui, la figa, la taronja, l’aranja i la mandarina, entre d’altres.

 

Lorena Alarcón Gazulla
www.esoquecomemos.com
Instagram: @esoquecomemos

Deixa un comentari