La DO Cava s’alia amb el màxim expert en harmonies moleculars, François Chartier, per investigar la versatilitat gastronòmica del cava | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 05/12/2019

François Chartier realitzarà un estudi científic i organolèptic de les aromes de diferents tipus de cava i crearà un mapa d’àpats del món relacionant cada varietat de cava amb ingredients i plats nacionals i internacionals

La DO Cava i el científic canadenc François Chartier, reconegut internacionalment com el més gran expert en sabors i harmonies, uneixen forces per demostrar científicament que el cava és un vi idoni per a acompanyar els sabors del món i crear harmonies perfectes no només amb un plat, sinó amb un menú complet, tant en ocasions especials com en el dia a dia.

Es tracta d’una col·laboració d’alt nivell i rigor que el Consell Regulador del Cava emprèn per divulgar les virtuts del cava i que pretén avalar la qualitat del cava com un vi escumós capaç de crear harmonies universals, és a dir, de combinar a la perfecció amb la infinitat de sabors del món.

Avalat pel seu destacat recorregut en la ciència gastronòmica, François Chartier realitzarà un estudi científic i organolèptic de les molècules dominants (les aromes) de quatre tipus de cava, diferenciats per la seva criança: cava (més de nou mesos), cava reserva (més de 15 mesos), cava gran reserva (més de 30 mesos) i cava de paratge qualificat (més de 36 mesos). Chartier elaborarà el perfil molecular de tots quatre i els relacionarà amb ingredients i aliments que comparteixen els seus mateixos elements per tal de trobar les harmonies gastronòmiques perfectes.

Aquests ingredients i aliments s’extrauran de cinc de les principals gastronomies del món, totes elles centrals per al cava: la dieta mediterrània, Japó, Perú, Mèxic i Estats Units. L’estudi d’aquests cinc tipus de menjars es plasmarà en un mapa d’àpats del món i es creuarà amb l’anàlisi dels diferents tipus de cava per trobar totes les combinacions possibles i demostrar la versatilitat d’aquest vi escumós d’alta qualitat, capaç d’acompanyar les millors taules de tot el món.

L’aliança amb una de les màximes autoritats mundials del sabor i les combinacions gastronòmiques com és Chartier demostra la vocació de la DO Cava d’expressar la flexibilitat culinària del cava, essent una parella perfecta per a menjars picants, especiats, sabors extrems i de la cuina tradicional, creant sinergies apetitoses que desemboquen en sabors nous, i demostrant així que el resultat de la suma de cava i gastronomia va molt més enllà.

Els resultats d’aquest estudi veuran la llum a principis de 2020.

François Chartier, Créateur d’harmonies.
El canadenc François Chartier, que actualment resideix a Barcelona, és reconegut internacionalment com un dels investigadors pioners en l’àmbit de les creacions aromàtiques de receptes i en el de les harmonies aromàtiques entre vins i plats. El famós crític Robert M. Parker Jr. va dir de Chartier que és «un autèntic geni!», mentre que Ferran Adrià i Juli Soler, d’El Bulli, el consideren «l’expert número u en sabors». És autor, entre d’altres, del celebrat llibre Papilas y molécula, que el 2010 va rebre el premi Gourmand World Cookbook al millor llibre de cuina del món.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari