Publicat el 03/11/2016

Les castanyes són el fruit del castanyer, que abunda en els boscos de diversos indrets de Catalunya (Garrotxa, Pla de l’Estany, Selva, Conca de Barberà, Osona), i es cullen a partir del mes d’octubre.
Malgrat que en general ja no solem incorporar-les als nostres plats, sí que les tenim presents tot just començar la tardor. Durant uns dies, comprar una paperina de castanyes torrades pel carrer s’ha convertit en una de les tradicions més arrelades del país, inundant carrers de pobles i ciutats amb la seva olor. És un fruit que ens endinsa en un canvi d’estació, la tardor, i tradicionalment ha esdevingut part de la gastronomia d’hivern de molts pobles per ser un aliment calòric que protegeix del fred.
La castanya és un aliment característic que es menja cru, torrat, bullit, guisat, en cremes o postres, etc., aportant cremositat, dolçor i creativitat.
Els plats més populars amb castanyes han estat sempre els plats de carn, sobretot de caça i de granja: civet de senglar, pollastre, ànec, conill, peus de porc, etc., rostits, guisats, amb verdures o bolets i castanyes.
Com a postres es fan sobretot en forma de crema, confitures o flams i gelats, tot i que s’han anat incorporant receptes més modernes a base de pastissos de castanyes més o menys sofisticats.

Deixa un comentari