Publicat el 24/01/2020

El kiwi és una fruita petita i deliciosa que procedeix d’una vall de la Xina, tot i que és a Nova Zelanda on es conrea en quantitats més elevades. És un fruit de forma ovoide, de grandària variable i recobert d’una pell de color marró, fina i lleugerament vellosa. Malgrat que existeixen moltes varietats d’arbusts, en els nostres mercats generalment en trobem dues: kiwi verd i kiwi groc. El kiwi verd té un sabor lleugerament àcid, és sucós i refrescant. El kiwi groc es caracteritza per la seva polpa de color daurat i el sabor dolç.

El kiwi es consumeix en fresc com a fruita, en macedònia, amanides o acompanyant diferents plats. Per consumir-lo com a fruita pot pelar-se sencer o bé partir-lo per la meitat i menjar-lo a cullerades.

Conté un enzim anomenat actinidina que degrada les proteïnes, raó per la qual es pot emprar per estovar la carn abans de cuinar-la i reduir així el temps de cocció, fregant-la amb la polpa del fruit. El kiwi també es pot cuinar ofegat amb mantega, a manera de salsa agredolça, com a guarnició per a plats de carn. Se’n poden elaborar melmelades, sorbets, granissats, productes de rebosteria i fins i tot licors amb o sense alcohol.

Conservació:
Un kiwi que no ha madurat pot completar la seva maduració a casa, deixant-lo alguns dies a temperatura ambient, lluny de la calor i la llum solar.

Si es vol accelerar la seva maduració, s’hauran de posar els kiwis dins d’una bossa de paper juntament amb una poma.

Quan els kiwis estan en el punt òptim de maduració, es poden conservar a la nevera, màxim una setmana.

El que cal destacar dels kiwis és el seu elevat contingut en vitamina C: amb una sola peça al dia es cobreix la quantitat d’aquesta vitamina que el cos necessita per reforçar el sistema immunitari.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari