Publicat el 25/09/2017

Josep Maria Lari Vilaplana (Barcelona, 1973), més conegut pel seu nom artístic Mag Lari, és un il.lusionista català des de fa més de 25 anys. La seva vocació l’ha portat per tota Catalunya i Espanya amb espectacles com Secrets, Splenda i Ozom, entre molts d’altres. També ha actuat en festivals internacionals de màgia a França, Portugal, Alemanya, Suïssa i Japó. La seva popularitat és deguda a les seves intervencions a la televisió (TVE, TV3, Antena3, La Sexta i Tele 5), on ha fet de col.laborador amb Albert Om, Javier Cárdenas, Andreu Buenafuente, Manel Fuentes, Carlos Sobera, a El gran dictat i molts més. Del Mag Lari destaca la seva manera de fer, la seva gran capacitat comunicativa i la faceta de mag-showman, que se sumen a la seva estètica polida i brillant, per donar com a resultat un tipus de màgia diferent i espectacular.

D’on li ve la vocació de fer màgia?
Des de ben petit, tenia menys de 15 anys quan els meus pares em van regalar un llibre de fer màgia escrit pel mag Juan Tamariz. Vaig sentir molta curiositat i a partir d’aquell moment vaig començar a passar hores i hores per anar aprenent a fer màgia.

Com van ser els seus inicis professionals?
Molt divertits i amateurs [somriu]. Les primeres actuacions sempre davant de la família, amistats i grupets reduïts. Després amb poc menys de 18 anys ja vaig poder fer actuacions en petits locals i espais com el Llantiol de Barcelona. De mica en mica vas ampliant el públic.

Fer màgia a la televisió és diferent de fer-la en directe?
Totalment. A la televisió has de ser molt clar i molt net treballant. És molt important, pel que fa a realització, que des de casa es vegi sempre tot el que estàs fent, i anar molt amb compte amb els talls de càmera i salts de pla. Si els espectadors veuen molt picada la realització, poden pensar que has parat la gravació i has manipulat, o bé que no t’enfoquen aquell moment perquè es veuria la trampa. S’ha de saber realitzar màgia per televisió.

Té alguna anècdota que destacaria de la seva experiència televisiva?
N’hi ha moltes segur, però que ara recordi… Fer aparèixer la Belén Esteban de dins d’una caixa va ser ben curiós i alhora temerari.
Per què decideix inspirar-se en Michael Jackson en el seu espectacle Splenda?
Sóc fan de Michael Jackson, sempre l’he seguit i col·lecciono infinitat d’objectes seus. Volia fer-li el meu propi homenatge, i què millor que muntar un espectacle dedicat a ell, no?

Per què l’il·lusionisme atrau tant les persones?
Crec que tots els humans som curiosos de mena. Encara que no ens agradi la màgia, sempre volem saber per què passen les coses i com funcionen. Això ens atrau, i la màgia té aquest doble paper.

En un món audiovisual en el qual sovint veiem la realitat manipulada a través d’Internet i els mitjans de comunicació, cap a on han d’anar els trucs dels mags?
La màgia és el que és. És un art. L’art mai no passa de moda. Les noves tecnologies digitals i fins i tot tècniques ens han de servir per poder arribar a més gent, poder sorprendre més, crear efectes més espectaculars… La tecnologia ben emprada i la comunicació ben portada i tractada sempre sumen.

S’ha trobat alguna vegada que li han descobert trucs?
Alguna vegada en algun espectacle algun aparell no ha funcionat correctament. Sovint, però, el públic no ho percep, ja que pel meu paper còmic i improvisat durant la funció sembla que aquell error formi part del xou. És la gràcia d’intentar fer com si no passés res…

Què recomana a les persones que vulguin iniciar-se en el món de la màgia en l’àmbit professional?
Molta paciència, dedicació, no voler córrer i sobretot ser curós i treballar amb rigor i disciplina.

El 28 de novembre estrenem al Teatre Condal de Barcelona l’espectacle 25 il·lusions. Mag Lari. Un espectacle que commemora els meus 25 anys dalt de l’escenari. Un espectacle per a tota la família que s’allargarà fins després de les festes de Nadal.

Deixa un comentari