Publicat el 26/03/2014
Quan es parla de problemes de son, sovint ens ve al cap un nom: Eduard Estivill (Barcelona, 1948). Especialista en neurofisiologia clínica i pediatria, reconegut internacionalment com a expert del son, és membre de diverses societats vinculades al seu camp de recerca, com l’American Sleep Disorders Association o la European Sleep Research Society. El doctor Estivill és autor de centenars d’articles sobre trastorns del son, i de més d’una desena d’obres de divulgació sobre la medicina del son. En destaca, sobretot, un: Nen, a dormir (Debolsillo), amb més de tres milions d’exemplars venuts en més de 20 idiomes, i que ha ajudat a dormir bé a milions de nens i a donar tranquil·litat als seus pares. Dirigeix la Clínica del Son des de fa més de 25 anys, i la seva trajectòria l’avala fins al punt d’haver creat un mètode propi: el mètode Estivill, que es basa en conductes i rutines per resoldre el problema de l’insomni infantil. Amb ell parlem dels (mals) hàbits que els adults transmetrem als fills a l’hora de dormir.

Quines pautes hem de seguir a l’hora de posar a dormir els nens?
Dormir bé és un hàbit. Un 30% dels nens tenen mals hàbits relacionats amb el son. Per ensenyar quins són els bons hàbits, hem escrit el llibre Nen, a dormir, on indiquem les pautes que han de seguir els pares per aconseguir un bon son en els fills. Funciona en més del 90% dels casos.


Com afecta la quantitat i la qualitat del son en la vida d’un nen: plors, rendiment escolar, caràcter…?
El son és un taller de reparació, restauració i memorització. Si no dormen les hores necessàries i de forma correcta, els nens no estan preparats per a l’endemà, per gastar energia i aprendre coneixements. Per això, l’infant que dorm poc i malament en té tots els símptomes i les conseqüències, com poden ser plors, baix rendiment escolar i el caràcter més irritable.


És important mantenir uns horaris fixos i adoptar unes rutines abans d’anar a dormir? Com els podem fer venir son quan són tan petits?
És totalment bàsic tenir bones rutines. És qüestió d’anar repetint sempre les mateixes normes, amb tranquil·litat i seguretat, fins que el nen o la nena aprengui a fer-ho tot sol. Això ja ho podem aconseguir a partir dels 6-7 mesos d’edat.


Quins poden ser els motius d’insomni en un nen (exceptuant alguna grip, o quan surten les dents…)?
El més important i preocupant és l’insomni causat per mals hàbits, una situació que solucionem amb les normes que s’indiquen a Nen, a dormir. Després hi ha causes mèdiques que el pediatra ha de descartar, com la intolerància a la lactosa, el reflux, les infeccions respiratòries o d’orella… Però ha de quedar clar que el fet que surtin les dents no és un motiu per dormir malament. No hi ha estudis científics que ho confirmin.


I quines pautes s’han de seguir davant l’insomni en una edat tan precoç?
Les rutines constants, la seguretat dels pares, transmetre afecte… Cal actuar d’una forma semblant a la de la majoria d’escoles bressol quan ensenyen altres hàbits als nens. Les educadores ho fan molt bé, i els pares han d’aprendre a fer-ho com elles.


La qualitat del son d’una dona embarassada influeix en el fetus?
En absolut. Podem dir que el nen va «al seu aire». És el seu cervell el que controlarà el son un cop hagi nascut. I a aquest cervell només se’l pot ajudar amb bones rutines i bons hàbits, començant des que està en el ventre de la seva mare.


És normal que un nen ronqui? A quina edat hem de deixar de preocupar-nos si ronquen?
No és gens normal roncar des de tan petits. Roncar sempre és símptoma d’una dificultat respiratòria. És molt freqüent a partir dels 3-4 anys, a vegades fins i tot abans, quan creixen les amígdales i els carnots. Però si un nen ronca, sempre cal consultar el pediatra.


I si el nen és somnàmbul, ens hem de preocupar? L’hem de despertar si s’aixeca durant la nit?
Depèn de si ho fa cada dia o molt esporàdicament. Si ho fa pràcticament cada dia, cal que el pediatra enviï el nen a fer un estudi del son, a una unitat del son, per veure si hi ha una causa que provoca que es desperti. Normalment, la causa més comuna són els roncs i les apnees. En els casos esporàdics, cal esperar i vigilar que no es faci mal. Normalment, el somnambulisme passa amb l’edat. En cap cas hem de despertar el nen. Només vigilar que no es faci mal i reconduir-lo cap al seu llit.


Es poden recuperar les hores de son que no es dormen durant la nit?
El son no es recupera: es perd, com el temps. Si no dormim, tant els nens com els adults, les hores necessàries cada dia, en patirem les conseqüències que he apuntat abans: mal humor, rendiment més baix, plors en el cas dels petits…


Seria correcte fer que el nen no dormi durant el dia per afavorir que dormi durant la nit?
Fer-ho seria un error gravíssim. Diuen les àvies que «el son porta son», i és cert. Com més bé dorm les migdiades un nen, o les hores que dormi durant el dia, més bé dormirà a la nit.


Les migdiades són positives en aquesta etapa? De quanta estona?
Són totalment necessàries fins que, com a mínim, el nen té 4 anys. Pel que fa a la durada, depèn de l’edat i de cada nen. El millor és deixar que es despertin per ells mateixos.


A quina edat s’ha de passar del bressol al llit?
Quan els pares ho creguin convenient. Només és una qüestió de seguretat. El bressol limita l’espai i fa que l’infant no surti del llit. Quan té un bon hàbit del son, se’l pot posar en un llit més gran. És recomanable que el primer llit estigui el més arran de terra possible per si, durant la nit, amb un moviment el nen rodola i cau avall.


I què s’ha de fer si, a mitja nit, els nens van a dormir al llit dels pares?
La culpa no és dels nens, és dels pares. S’ha d’ensenyar al nen que, si es desperta a mitja nit, ha de tornar a adormir-se solet a la seva habitació. Si va al llit dels pares és un mal hàbit. I els pares són els responsables dels hàbits dels nens.


L’habitació del nen influeix en el seu son? Colors, mobiliari, tenir-hi joguines…
Sí, són elements externs que acompanyen el nen quan dorm: el seu peluix, un quadre a la paret, un mòbil al sostre de l’habitació, objectes que el petit associa al seu son i que l’acompanyaran tota la nit. 

Deixa un comentari