Publicat el 30/05/2017

Parlem amb en Jordi Almirall, el seu director. La Societat La Flor de la Palma de Teià s’ha caracteritzat, en els més de cent anys de vida, per ser el cor cultural de Teià, amb el teatre com a element capdavanter. Actualment alberga quatre grups de teatre, que van des del més clàssic fins al musical. És aquest darrer que volem destacar. Enguany es compleixen deu anys del primer muntatge-espectacle teatral-musical del Grup Teiatre. Una dècada que ha aconseguit portar cinc espectacles a l’escenari, tots ells amb un cor i una orquestra de quinze músics en directe, a més dels actors i actrius, que han superat en nombre les quaranta persones, i amb un èxit de públic sense precedents: algun dels espectacles ha arribat a superar els dos mil espectadors. És un homenatge merescut per als qui han participat en les obres i per a tots els seguidors d’aquest gènere, que podran recordar i escoltar de nou les millors cançons dels millors musicals.

El proper 17 de juny, la Societat La Flor de la palma de Teià estrena l’espectacle que commemora el 10è aniversari del Grup Teiatre. Parlem amb en Jordi Almirall, el seu director.

Ens podria explicar com es va iniciar el grup Teatre?
El 2001, l’esplai Itaca de Teià em va demanar si els podia ajudar a organitzar la part artística del pregó de la Festa Major. Juntament amb la Carme Julià i en Bernat Antolín, vam posar en escena una ‘versió teianenca’ de Cats. L’espectacle va anar molt bé i vam decidir fer alguna cosa més. L’any següent vam muntar La nit de Sant Joan, i més tard va arribar Tot Ballant. Aquella experiència va ser tan enriquidora que vam decidir fer un salt endavant i posar-nos-hi amb alguna cosa més ambiciosa. Així, el 2007 es va fundar el grup i va arribar Jesucrist Superstar, el primer dels seus cinc grans musicals.
Jo tenia la idea de fer el JC des d’un dia que, escoltant a Catalunya Ràdio la retransmissió d’en Puyal, van comentar que en Josep Maria Batllori havia traduït i adaptat al català els texts de les cançons d’aquell musical i que els oferia lliurement a qui volgués portar-lo a escena. La Carme i en Bernat ho van veure amb bons ulls. El problema va ser que no hi va haver manera de trobar les partitures. Només en vam trobar una de piano, i en Bernat, a partir d’aquesta única partitura i de la música del disc, va anar escrivint la resta d’instruments que formen l’orquestra, d’uns dotze músics en aquell moment.

I després?
L’èxit de Jesucrist Superstar va ser tan gran i ens va donar tanta empenta que l’any següent no vam repetir per poc, i ens vam atrevir amb el més gran de tots els musicals: el 2009 vam estrenar Els miserables amb un èxit que va superar les expectatives més optimistes. Vam continuar al 2011 amb Oliver Twist, al 2013 amb Billy Elliot i al 2015 amb L’òpera de tres rals.

Quina creu que és la clau d’aquest èxit?
Sense cap mena de dubte, la suma de talent i la direcció coral de la Carme Julià, treballadora incansable i responsable d’una bona part d’aquest èxit; la Carme s’ha dedicat a conjuntar les veus una a una i a fer créixer i treure el millor dels solistes i del cor. I també el talent musical pur d’en Bernat Antolín, que és qui ha buscat i ha adaptat les partitures als instruments de què hem disposat en cada un dels musicals i qui ha dirigit els músics. És el nostre director d’orquestra, sense ell no hauria estat possible!

I vostè?
Jo sóc responsable de la posada en escena i de la direcció dels actors entre altres coses. La Carme, en Bernat i jo som un equip; un bon equip, em sembla! Però no seríem res de res sense el nostre gran grup d’actors i de músics. Res no hauria estat possible sense el seu entusiasme, aquesta és la veritable clau de l’èxit dels nostres musicals: la complicitat que s’ha teixit al voltant dels nostres projectes per part de moltes persones, de la gent que ens ha ajudat a muntar escenografies, coreografies, fotografies, filmacions, etc. I, sobretot, aquest èxit seria impensable sense La Palma. Per portar a terme un projecte tan ambiciós com un musical d’aquestes dimensions ha estat imprescindible el suport tècnic i econòmic de La Palma, que s’ha arriscat i ens ha posat totes les facilitats perquè tot sortís rodó. La Palma aposta fermament pel teatre amateur a Teià i per això és casa nostra.

I què hi veurem al juny, a La Palma?
Doncs hi podreu veure un gran espectacle, un medley o popurri de les millors cançons dels cinc musicals del nostre grup, el bo i millor de cadascun: podreu sentir-hi la música d’Andrew Lloyd Webber, de Claude-Michel Schönberg, de Lionel Bart, d’Elton John i de Kurt Weill, interpretada per 17 músics i més de 40 actors amb una posada en escena original i espectacular. Del 17 de juny al 2 de juliol, podreu veure-hi un espectacle que us farà reflexionar sobre la delicada línia que separa l’àmbit professional de l’amateur, un concert dramatitzat confeccionat amb les millors cançons d’Els miserables, de L’òpera de tres rals, de Billy Elliot, de Jesucrist Superstar i d’Oliver Twist, amb un grup de teatre i uns músics que han crescut i que ja tenen 10 anys de tradició.

Estem treballant de valent perquè sigui una gran celebració un espectacle inoblidable!

Deixa un comentari