Publicat el 30/01/2013
Joaquim Ferrer i Tamayo (CiU), alcalde de Vilassar de Mar, és economista, està casat i és pare d’un fill de 14 anys. Batlle del seu municipi des de l’any 2007, també és al capdavant de la regidoria d’Hisenda i és Diputat Delegat de Cooperació i Assistència Local en l’àmbit de Presidència de la Diputació de Barcelona. La formació nacionalista que encapçala governa actualment amb majoria absoluta al consistori vilassarenc, amb 9 regidors

Quina és la valoració general, en clau sintètica, que fa de l’actuació del seu govern a inicis de 2013?
En general jo la definiria com a positiva, donat que tot i les circumstàncies adverses que envolten el món local s’han pogut anar culminant projectes engegats i començar a planificar-ne de nous. En aquest sentit destacaria l’inici de les obres del pont que ha d’unir l’Avinguda Carles III amb l’Avinguda Lluís Companys aquesta tardor; la propera actuació a la carretera d’Argentona, a tocar l’N-II, per millorar la seguretat viària en aquesta zona; i una important actuació per arranjar voreres a diferents punts del municipi.
La crisi marca amb contundència la vida diària de la nostra societat. Quines mesures s’han pres per afrontar aquesta problemàtica?
Bàsicament les mesures han estat continuïstes; és a dir, contenció de la despesa i anar reduint progressivament els nivells d’endeutament, mantenint el major gruix dels serveis municipals.
Quins són els problemes que afronten en aquests moments?
Seguir donant resposta a les necessitats de la nostra gent, seguir treballant per ajudar a aquells que ho estan passant pitjor i mantenir el bon nivell assolit de qualitat de vida del nostre poble.
I més en concret, els reptes que es planteja el govern municipal?
Poder complir amb la gran majoria dels nostres compromisos electorals que depenen només de les nostres actuacions i mantenir al màxim els serveis prestats, procurant estar el més a prop possible de la nostra gent.
La promoció econòmica és un dels reptes del Maresme en aquests moments. També de Vilassar de Mar. Com?
Utilitzant les poques competències que tenim en aquest àmbit, mitjançant tots els temes de suport administratiu i donant eines als agents econòmics per fer-los més fàcil la seva tasca. També des de la vessant més urbanística, no deixant enrere projectes que afavoreixin el comerç de proximitat, com ara la remodelació del nucli antic, la facilitat en la mobilitat, el nou Mercat municipal, etc…
Creu que s’ha superat la polèmica del ‘sous’, que va generar tot un allau mediàtic? Ara que les aigües estan més calmades, com em sembla recordar que va apuntar, continua considerant que va ser desproporcionada?
Probablement sí. De fet potser no es va explicar del tot bé i també se’n va fer un ús desproporcionat, sense tenir en compte la situació del nostre municipi, en lloc d’emmarcar-ho dins del context més general.
La majoria absoluta els ha donat comoditat per governar. Quina és la relació amb els grups polítics de l’oposició?
És una relació que nosaltres intentem que sigui el més cordial i positiva possible, tot i que no sempre ens en sortim. Crec que entre tots plegats, davant de la situació actual, hem d’aconseguir vies més fluïdes de diàleg, centrar-nos en millorar el que tenim i deixar enrere polèmiques que ara no toquen i la gent no entén.
Un dels grans reptes del Baix Maresme, com era solucionar la problemàtica de l’N-II, ha quedat amb la crisi en la llunyania. No li parlo ja de la gratuïtat del peatge… Haurem de renunciar-hi o cal seguir reivindicant solucions des dels municipis?
No s’ha de renunciar mai, si més no, per intentar assolir fites que millorin la situació actual. Potser cal redefinir estratègies i plantejaments, per tal d’adequar-los a la realitat actual, però sobretot no deixar de treballar-hi.
Retallades en Sanitat, en Educació… augment d’impostos, cada cop és més difícil per al ciutadà i també per als ajuntaments. Ve un futur en el qual els consistoris perdran capacitat d’actuació? Cal acceptar que s’haurà de mancomunar serveis?
Espero que això no passi. El paper que juguen els Ajuntaments en moments difícils com aquests, és fonamental. És important que s’entengui que som la primera administració a la qual recorre la gent, i que si ens donen recursos i eines, podem fer una gran feina i molt més eficient que d’altres administracions.
De fet, ja fa temps que es treballa en mancomunar serveis. Cal seguir per aquesta línia, però el problema moltes vegades és com mantenim les infraestructures que tenim. Hem de poder avançar en modificar normatives que ens permetin anar més enllà en determinats serveis bàsics i en unificar estructures, per tal de què sigui més fàcil compartir personal, tasques i tràmits.
En clau més de context general, després dels resultats de les darreres eleccions i els darrers fets polítics que estem vivint, com valora el gir sobiranista de CiU?
Crec que s’han de valorar positivament, ja que tenint en compte el desgast que suposa governar en el context actual, poder assolir un gran resultat favorable no és per menysprear. Certament potser les expectatives eren massa optimistes i això no ens ha deixat veure la magnitud de la victòria.
Tanmateix crec que el gir sobiranista era necessari per donar resposta a les demandes de la gent i poder sortir de la situació d’asfíxia permanent a què ens tenen sotmesos, tot i ser una nació plenament autosuficient econòmicament.
I ara què? Des de la perspectiva municipalista com es presenten els temps a venir i l’encaix amb l’Estat?
Amb moltes incògnites, ja que no hem estat capaços de resoldre un del temes més antics pendents, com és la reforma del finançament local; i certament les propostes que ens arriben, no ens fan veure un futur molt optimista.

Deixa un comentari