Publicat el 31/03/2010

Joan Baliarda i Sardà va entrar a la política l’any 1991 com a regidor d’Urbanisme i Obres a l’Ajuntament de Premià de Dalt. El 1994 agafava el relleu del seu predecessor, Manuel Rodríguez Muñoz, i de llavors ençà ha estat alcalde del poble que el va veure néixer, a excepció de l’any i mig en què una moció de censura el va apartar del càrrec (setembre 2004 – febrer 2006). Actualment, és vicepresident 1r del Consell Comarcal del Maresme, president del grup de CiU al Consell Comarcal, vocal del Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el representant d’aquesta a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona.

Quins són els principals eixos que destacaria de la gestió del seu govern durant aquesta legislatura?
La transformació urbanística que ha suposat l’actuació al sector La Fàbrica amb la construcció de 26 locals comercials, 200 places d’aparcament de rotació i la 4a i 5a promocions municipals d’habitatge (42 habitatges en règim de venda i 20 de lloguer, respectivament); començar la 6a promoció pública d’habitatge a Riera Riereta (15 habitatges) que s’acabarà, previsiblement, al juny; millorar qualitativament les dues escoles bressol municipals i incrementar la despesa en assistència social.

I els seus projectes de futur, quins són?
Desenvolupar una reforma integral del barri Santa Anna Tió a través del Pla de barris al qual optem per segon any consecutiu, conjuntament amb Premià de Mar; fer realitat el Centre d’Assistència Primària (CAP) i els 30 habitatges de dotació a l’antiga escola Víctor Català; presentar al maig la 7a promoció d’habitatge de Torrent Castells (21 habitatges de preu concertat i 8 de protecció oficial); millorar l’atenció al ciutadà amb unes noves dependències municipals accessibles per a tothom; construir una piscina coberta amb sala de fitness. A banda, la màxima prioritat del govern que encapçalo és millorar els serveis a les persones per a donar als veïns la qualitat de vida que es mereixen en salut, educació, gent gran, joventut… I els nostres esforços es dediquen a fer-ho possible, òbviament de forma condicionada a la situació econòmica que patim avui i els problemes de finançament dels ajuntaments.

La seguretat, és un tema que preocupa els ciutadans com vostè sap i ha patit. És un problema de manca de recursos policials?
No únicament, però és indiscutible que la presència de Mossos d’Esquadra i Policia Local dissuadeix i actua com a mesura de certa prevenció. A Premià de Dalt hem publicat díptics informatius amb mesures a prendre i alhora la nostra Policia treballa amb Mossos de forma conjunta per reduir el nombre de robatoris a domicilis.

Urbanísticament, cap a quin model de poble avança Premià de Dalt?
Cap a un Premià de Dalt sostenible i equilibrat que fomenti la relació entre els diferents nuclis urbans que tenim.

Precisament, la gestió urbanística ha provocat desacords amb els veïns. Cal Soberano, la transformació del centre al voltant de La Fàbrica, Can Botey…?
Les diferents propostes que conté el POUM han estat assolides amb plena normalitat. L’actuació a La Fàbrica, que suposa allargar el centre de la vila, és ben vista pels veïns i pel que fa a Can Botey, existeix un grup de veïns de la zona que sí ha mostrat disconformitat amb l’actuació urbanística, però tot i que respecto enormement la seva opinió, cal dir que el pla urbanístic actual millora i molt l’inicial i, a més, es tracta d’una actuació que ja tenia la qualificació de “sòl urbanitzable no programat” des del Pla general del 1985, fa 25 anys.

I referint-se a La Fàbrica, creu que és la millor solució per al centre, que comportarà una reactivació socioeconòmica del municipi?
Avui, quan encara no funciona al 100% tota la zona, ja es veu un augment considerable de l’activitat i la relació social i aquesta transformació és clau per a Premià de Dalt i el seu futur. On fins ara hi havia una fàbrica sense activitat ara hi ha habitatges públics, locals per dinamitzar el comerç local al centre i un aparcament amb 200 places de rotació, a banda d’un nou edifici municipal accessible per a tothom que obrirà les portes amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’atenció al ciutadà i que disposarà d’una hora d’aparcament gratuït per a tothom.

El ciutadà cada cop demana millors serveis als ajuntaments. La manca de recursos ho dificulta?
Els serveis impropis, és a dir, els que no són obligatoris per als ajuntaments, suposen un 30% dels recursos actuals. La gent ha de saber que avui, l’any 2010, tenim el mateix finançament que l’any 1979, quan es va recuperar la democràcia. Òbviament, tot ha evolucionat molt i les necessitats dels ciutadans també. Cal ja un nou model de finançament local perquè l’administració més propera als ciutadans pugui treballar per a ells com es mereixen, satisfent les seves necessitats quant a salut, educació, formació, gent gran, joventut…

Vostè, des de CiU, ha estat capaç de vertebrar un govern de sigles situades en punts oposats en el plànol (CiU, PPC i ERC). Com s’aconsegueix aquest equilibri?
Veníem del mandat anterior amb situacions plenes de turbulències, la més destacada de les quals va ser la moció de censura que vaig patir, al meu criteri sense cap motiu. Una prova n’és el fet que mig any després de recuperar el govern (febrer 2006), signàvem un acord CiU, PPC i ERC (Acord per a l’urbanisme i els serveis a les persones) en què aprovàvem desenvolupar el POUM (Pla d’ordenació urbana municipal) i el suposat creixement demogràfic que se’n derivava, quan eren els dos temes que segons les forces que la van presentar donava sentit a la moció de censura. L’equilibri i còmoda majoria que avui tenim (9 de 13 regidors formem l’equip de govern) és fruit del diàleg, de la superació dels personalismes i de la voluntat de consensuar temes.

A l’oposició, però, queda arraconat el PSC, amb qui també ha aconseguit acords? Quina relació manté amb aquesta força política?
Amb el PSC mantinc una relació de cordialitat amb tots els seus regidors i de forma destacada amb el seu cap de llista i alhora cap de l’oposició, Jaume Cases. Periòdicament, parlem per mantenir-lo informat dels temes més importants per a Premià de Dalt i sempre que ha estat possible hem recollit les seves aportacions.

Deixa un comentari