Publicat el 06/05/2021

UNIRAID és el Dakar solidari per a joves estudiants. Consisteix en una travessia de 8 dies pel desert del Marroc en cotxes de més de 20 anys d’antiguitat. Una aventura de motor amb l’objectiu de recórrer més de 2.000 km i entregar 40 kg de material solidari als poblats aïllats al llarg del recorregut. En aquesta 10a edició, on centenars d’estudiants s’uniran per portar a terme projectes de desenvolupament en diferents poblats amb passió, companyonia i solidaritat, se’ls posarà a prova en l’àmbit personal, cultural i social. Jawa Team és l’equip promotor de la zona del Maresme i el conformen una parella d’estudiants dinàmica i dedicada a tot allò que els apassiona. Solen compaginar els estudis universitaris amb diverses aficions i amb els viatges arreu del món quan la situació ho permet. Són en Christopher Martin Shimmin, estudiant del Màster en Enginyeria Industrial a la UPC ETSEIB i graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica al Tecnocampus, i l’Araceli Morand Ripol, estudiant del doble grau de Disseny i Enginyeria de Disseny Industrial a la universitat Elisava. Ens expliquen els seus reptes.

En què consisteix l’UNIRAID?
Com bé heu explicat anteriorment, UNIRAID és una organització que realitza una cursa anual amb cotxes de més de 20 anys pel desert del Marroc en què es reuneix un gran nombre d’estudiants de la península amb ganes de viure noves experiències, sortir de la seva zona de confort i aportar el seu granet de sorra per ajudar aquells que més ho necessiten. La idea general és que cada equip d’estudiants (format per dues persones) aconsegueixi, amb els seus mitjans, preparar un cotxe per fer-lo circular pel desert amb l’ajut de col•laboradors com ara empreses o administracions. A part de ser una aventura de motor de caire solidari, suposa tot un repte en l’aspecte organitzatiu a l’hora de trobar el suport necessari, i més avui en dia per la situació actual de la pandèmia.

Quins aspectes destaquen del seu caràcter solidari?
Tant l’esdeveniment com l’organització en si són sense ànim de lucre i els seus membres es troben allà de forma altruista i per amor als Dakars i a les aventures. Tots els diners que estem recaptant es destinaran a preparar el cotxe i el viatge i a assegurar-nos de poder acabar el recorregut sense cap problema. Tal com ja s’ha comentat, la seva finalitat no és guanyar diners, sinó poder viure una aventura única a l’abast dels estudiants universitaris. Una vegada en el Marroc, el recorregut està dissenyat per tal de fer arribar els 40 kg de material que porta cada equip a poblats i escoles en ubicacions remotes. No només per ajudar aquelles persones que ho necessitin, sinó per enriquir-nos amb la seva cultura i forma de vida. Per a nosaltres serà la primera vegada que anem al Marroc i creiem que serà una experiència que com a poc ens obrirà els ulls i ens farà veure moltes coses des d’una nova perspectiva.

A quin perfil de persones s’adreça?
UNIRAID és una organització enfocada a joves estudiants universitaris d’entre 18 i 28 anys. Aquests són els únics requisits personals que es demanen, i això fa que cridi l’atenció de gent de qualsevol àmbit d’estudi. Altres organitzacions del món del motor dirigides a estudiants universitaris solen estar formades per estudiants d’enginyeria o estudis tècnics. En els esdeveniments d’UNIRAID això no és així i, juntament amb la diversitat geogràfica de tota la península, es crea un ambient molt més divers i ric que en altres activitats d’aquest caire.

Quina experiència tenen
fins al moment?
Aquesta serà la desena edició d’UNIRAID. Val a dir que aquest any han obert un nou recorregut anomenat UNIRAID EUROPE, on durant 12 dies d’agost els participants aniran des de Venècia fins a Atenes creuant els Balcans de nord a sud. Fins ara els esdeveniments que han realitzat han tingut molt d’èxit. Totes les persones que coneixem que ho han viscut parlen de l’aventura com una de les millors experiències universitàries que han tingut. Es nota que el tracte que donen als participants, la seguretat que promouen i la bona organització són els factors clau, ja que porten deu anys fent-ho i ho tenen tot apamat.

Quan es farà la propera convocatòria d’UNIRAID?
En general es duu a terme durant el més de febrer, però aquest any, amb la pandèmia, s’ha posposat a l’octubre, motiu pel qual ens hi vam poder enregistrar. Tot i així, ja està oberta la inscripció per al febrer del 2022. Una de les coses que ens va sorprendre va ser com de poc coneixien el projecte els nostres amics, i crèiem que era una oportunitat per promoure l’esdeveniment i divulgar el projecte entre joves que podrien participar en edicions futures.

Com s’hi pot participar? Cal preparació prèvia?
Mentre compleixis els requisits d’edat i estiguis cursant un estudi universitari, no hi ha res que t’impedeixi la participació. Pel que fa a la preparació prèvia, tan sols necessites ànims i moltes ganes de treballar! Sí que és cert que tenir coneixements de mecànica de cotxes pot ajudar i facilitar la feina, però no és estrictament necessari, ja que ningú no et diu que no puguis portar el vehicle a un taller perquè t’hi facin la preparació. A més, durant l’esdeveniment en territori marroquí es compta amb assistència mecànica 24 h per part de l’organització, un dels grans avantatges d’aquest esdeveniment i que et dona tranquil·litat i seguretat durant l’aventura.

De quina manera es pot donar suport, ja sigui a títol personal o bé com a patrocinador?
El missatge que intentem transmetre és que qualsevol ajuda és benvinguda, o com ens agrada dir, «de mica en mica s’omple la pica». Volem destacar que per a nosaltres no hi ha ajuda que sigui massa petita o poc valuosa. És per això que, tant a través d’empreses que vulguin col·laborar a canvi de publicitat en el cotxe, com d’institucions i organitzacions amb ganes d’ajudar, tenim la certesa que arribarem al Marroc. En l’àmbit personal, fem una dinamització d’activitats constant per recol·lectar fons per al projecte, i en breu obrirem una campanya de GoFundMe on qualsevol podrà aportar el seu granet de sorra per ajudar-nos a assolir el nostre repte. Ens podeu seguir a través de Facebook o Instagram (@jawa.raiders) per estar al dia del nostre projecte i les activitats que organitzem!

Quins són els reptes de futur que es plantegen?
En aquests instants ens trobem «a la recerca i captura» d’un cotxe adequat, i en paral•lel seguim treballant per trobar col·laboradors i patrocinadors a fi de finançar el projecte. Una vegada que tinguem el cotxe començarà la part divertida de preparar-lo per tal que funcioni tot correctament i que tingui les coses necessàries que indica l’organització. Posteriorment, serà qüestió de preparar l’aventura en si, on haurem de prendre moltes decisions que condicionaran el nostre viatge, però això encara no ens preocupa, ha, ha, ha! Tenim molta experiència viatjant junts i sabem com és conviure plegats.

 

Entrevista: Albert Calls
Fotos: Cedides

Deixa un comentari