Publicat el 17/04/2019

Cada vegada més la decoració de la llar busca oferir espais confortables i acollidors per obtenir el major benestar físic i emocional. Com a resultat d’aquesta creixent tendència va néixer no fa gaire el japandi, un disseny que combina l’estil decoratiu escandinau i el japonès.

El mot prové de la fusió de les paraules angleses «japan» i «Scandinavian», un hàbil joc de paraules que resumeix perfectament la fusió entre dos dels estils de decoració que més èxit han tingut els últims anys. Malgrat ser originaris de diferents parts del món, els dos estils comparteixen principis similars: tots dos són minimalistes i emfatitzen la importància de crear espais basats en funcions definides, amb poques peces decoratives.

Una llar japandi és estètica i funcional, amb interiors nets i minimalistes, però càlids i acollidors al mateix temps. Això crea una atmosfera molt elegant, on la pau i l’harmonia de la decoració Zen, s’uneix amb la calidesa de la decoració escandinava. És per això que les cases japandi estan desproveïdes de luxes superflus i cada objecte té el seu propi propòsit.

Els mobles tenen línies netes i tendeixen a ser bastant baixos, d’acord amb la filosofia japonesa que fomenta la connexió de les persones amb la terra. Són de tonalitats fosques, com els interiors de les cases tradicionals japoneses, però és combinen amb els tons clars característics del roure que es troben a l’estil escandinau. El resultat són contrastos molt interessants que equilibren els ambients i els fan realment atractius.

Com ja hem dit, la decoració i els accessoris són mínims. Es redueixen a alguna planta i a alguna peça de ceràmica feta a mà que decori l’espai de forma harmònica. Triomfen els gerros fets a mà en colors naturals. Posar un gerro d’inspiració japonesa sobre una taula d’estil nòrdic pot ser una gran idea ja que ressaltarà la influència de tots dos estils en el saló.

Quant a la decoració de les parets es redueix a unes poques peces. En comptes d’un munt de quadres, l’espai es reserva per a una única peça d’art. Una imatge abstracta emmarcada o un paisatge natural són suficients per aconseguir un conjunt harmònic.

Els interiors també són senzills, però càlids alhora i estan inundats d’elements naturals propis de la cultura del país naixent com el bambú, les fustes clares, el paper, els tèxtils de cotó i lli, la ceràmica i les plantes. Els llums penjants de paper d’inspiració origami i les teles Shibori són dos elements que estan molt presents en l’estil japandi. Les primeres resulten lleugeres i lluminoses, i es poden triar en un munt de formats. Per la seva banda, el Shibori és una tècnica tradicional japonesa per tenyir teixits que ofereix diferents dissenys i patrons en blau segons la tècnica Shibori utilitzada.

Pel que fa als colors, en el japandi les tonalitats fredes de l’estil escandinau i les càlides del japonès es combinen a la perfecció. Els ambients blancs i brillants escandinaus s’acompanyen dels colors inspirats en la natura que impregnen la decoració japonesa. Així, els matisos més freds dels colors pastís que fan servir els nòrdics se suavitzen amb detalls terrosos com el marró, el beix i elements de fusta que utilitzen els orientals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari