Publicat el 04/10/2017

El iogurt és un dels derivats lactis més consumits. S’obté fent servir la llet com a matèria primera i després es fermenta mitjançant uns bacteris determinats. És, doncs, una llet fermentada. Són el que es consideren aliments funcionals, és a dir, que aporten uns beneficis afegits a la salut. Aquestes propietats, a excepció de l’aportació de calci, no les comparteixen el que s’anomenen postres làcties, com ara flams o cremes, ja que, a part de la llet, també incorporen sucres i ous, que fan augmentar les calories i els greixos d’aquests productes.

De tots els tipus de llet, la de vaca és la més popular i consumida, encara que també s’utilitza la d’ovella i la de cabra. La llet crua, acabada de munyir, es recull a les granges amb camions cisterna. Necessita ser processada, tant per garantir la qualitat higienicosanitària com per allargar-ne la vida útil. El tractament consisteix a sotmetre la llet a combinacions adequades de temperatura i temps que destrueixen els microorganismes que hi ha a la llet.

El iogurt té uns orígens molt remots i poc coneguts, tot i que estan vinculats a la necessitat de la conservació de la llet. Una regió de l’antiga Mesopotàmia (actual Iraq) és un dels centres més documentats del seu naixement. Els pobladors de l’Orient Mitjà van anar perfeccionat les tècniques de fermentació, amb les quals a més del iogurt també varen obtenir formatge.

A Europa el seu consum es va començar a fer popular als inicis del segle XX, i al principi només es venia a les farmàcies, com a medicina, però amb l’arribada de la industrialització es va anar consolidant i fent popular.
Per la seva digestibilitat, la baixa aportació calòrica i el ric contingut en calci, el iogurt es converteix en una font de salut. Enriqueix la flora intestinal i reforça la salut dels ossos i les defenses de l’organisme en situacions de fatiga o estrès.

El seu gust suau s’adapta a tota mena d’aromes i resulta molt saborós barrejat amb mel, melmelada, qualsevol fruita fresca tallada o fruita seca filetejada. En les receptes salades és una excel·lent alternativa a la nata en salses, cremes i plats guisats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari