Publicat el 22/02/2017

L’aportació de la dona en el camp de la investigació ha estat molt rellevant, com ho demostra aquesta selecció d’ Invents creats per dones

L’eixugaparabrises, per Mary Anderson. La idea se li va ocórrer mentre viatjava en tramvia per Nova York, a principis del segle XX, en veure que el conductor havia d’anar parant constantment per netejar el parabrisa a causa d’una tempesta de neu. El seu invent consistia en una palanca controlada per un braç mòbil equipat amb una escombreta de goma en contacte amb la finestra. Amb la seva patent de 1903, l’invent d’Anderson va ser el primer dispositiu eficaç per netejar els parabrises.
La superfibra Kevlar, per Stephanie Kwolek. Els resultats de les investigacions d’aquesta química nord-americana van donar origen al poliparafenilè tereftalamida o Kevlar, una fibra de polímer cinc vegades més forta que l’acer que és un dels components imprescindibles de les armilles antibales. Des de la seva sortida al mercat, el 1965, ha estat un dels materials més consumits per l’exèrcit i cossos de seguretat per a la fabricació d’armilles antibales, cables de fibra òptica, parts d’avions, cascs… També s’aplica en funcions de seguretat com estructures de vehicles, equips de bombers, frens i pneumàtics en automoció, components per a avions, peces de protecció i defensa personal, entre d’altres.
Bengales de senyals marítims, per Martha Coston. Basant-se en uns esbossos que el seu marit va deixar abans de morir, Coston va desenvolupar un sistema de llampades pirotècniques perquè els vaixells poguessin comunicar-se entre si i amb el personal de terra en la foscor i quan els separaven grans distàncies. Després de 10 anys desenvolupant el sistema, el va patentar el 1859. Segons explica el Saló de la Fama dels Inventors d’Estats Units, «el sistema de comunicació nocturna li va donar a la Unió un avantatge decisiu en la Guerra Civil i la companyia Costo, fundada per produir les bengales, es va mantenir en el negoci fins al final del segle XX».
El periscopi, per Sarah Mather. Aquesta investigadora va estudiar els telescopis i altres instruments oculars que se servien de lents per crear el periscopi, que va patentar el 1845. El seu invent permetia inspeccionar les profunditats de l’oceà als vaixells de navegació marítima i, també, saber a quina distància i posició es trobaven els objectes restant ocult. El 1864, la inventora afegiria una millora a la seva creació anterior per detectar vaixells de guerra.
Les comunicacions sense fil o Wi-Fi, per Hedy Lamarr. Poca gent coneix la faceta científica d’aquesta famosa actriu, recordada pel seu paper a Samsó i Dalila, de Cecil B. DeMille, però és gràcies a ella que es va descobrir la comunicació sense fils. A finals dels anys 30, mentre pels matins es dedicava al rodatge, per la nit es tancava al seu despatx per elaborar un sistema sense fil de guia de míssils. Així, el 1941 va patentar, conjuntament amb el seu col·laborador George Antheril, una nova forma de comunicació secreta que canviava de forma dinàmica la freqüència d’emissió perquè l’interceptor no pogués desvetllar els missatges. Des de 1962 el sistema seria utilitzat per l’exèrcit d’Estats Units, arribant fins als nostres dies com el que coneixem com a connexió Wi-Fi.
La bossa de paper, per Margaret Knight. Abans de la invenció de la màquina per fer bosses de paper, el 1868, aquestes eren similars als sobres. Knight va idear la forma de fer un fons pla perquè fossin més útils i pràctiques. La seva màquina tallava de forma automàtica el paper, el doblava i enganxava les parts assenyalades per crear la bossa. El seu invent va ser usat a tot el món i va permetre la producció massiva d’aquest tipus de bosses.
Els bolquers d’un sol ús, per Marion Donovan. Aquesta arquitecta de la Universitat de Yale va acabar amb els bolquers reutilitzables creant els d’un sol ús. Va anomenar el seu invent Boater, però, en un primer moment, va rebre el rebuig dels fabricants. Finalment, un enginyer de l’empresa Procter & Gamble, Victor Mills, va perfeccionar el seu invent i va liderar l’equip que va produir el primer bolquer d’un sol ús per al mercat tal com es coneix avui dia.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari