Publicat el 21/05/2018

La paraula ikebana significa ‘flor viva col·locada’ , i és com s’anomena l’art japonès d’arranjament floral, també conegut com a kado (el camí de les flors). El seu origen, que es remunta a més de 500 anys enrere, va ser religiós, però actualment s’ha exportat a tot el món.

L’ikebana consisteix en la composició de motius decoratius mitjançant principalment flors, encara que també s’utilitzen branques, fulles, fruits i llavors. A més del seu propòsit estètic, és un mètode de meditació, ja que està connectat amb el flux de les estacions i cicles de la vida.

L’aspecte espiritual de l’ikebana és considerat de gran importància pels seus practicants. El silenci és una obligació en la pràctica d’aquest art. També serveix com un moment per apreciar els objectes de la natura en què la gent normalment no repara durant la seva vida diària. Un es torna més pacient i tolerant a les diferències, no només en la naturalesa, sinó en general. L’ikebana fa que hom identifiqui la bellesa en totes les seves expressions. També serveix per tenir un moment de contacte amb la natura que proporciona relaxament per a ment, cos i ànima.

Els primers arranjaments florals al Japó els van realitzar monjos budistes al segle VI dC per adornar els temples. Els primers mestres i estudiants d’aquest art eren sacerdots i membres de la noblesa, però a mesura que va passar el temps van sorgir moltes escoles, van canviar els estils, i l’ikebana va arribar a practicar-se en tots els estrats de la societat. No obstant això, l’ikebana té característiques en comú a totes les escoles.

La seva premissa fonamental és que tots els elements que es facin servir han de ser orgànics, vius…, i que el seu resultat final serà el de la integració de colors, formes i línies.
Així doncs, introduir l’ikebana a casa és apropar-nos a la natura i estimular les nostres capacitats d’observació, comprensió i respecte per l’entorn.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari