Publicat el 28/04/2022

La història i origen dels baguls ens mostra com poden adoptar usos molt variats.

 

A més de complir la seva funció original, la d’espai d’emmagatzematge, els baguls s’han constituït en veritables peces decoratives. Gràcies a la seva gran versatilitat poden adoptar diversos usos en un entorn domèstic, a més d’aportar personalitat als ambients.

El naixement del cofre o arca es remunta a l’antic Egipte, on es va utilitzar des del segle XV aC. En algunes tombes de faraons s’han trobat baguls adornats amb incrustacions i pintures decoratives. També hi ha evidències que tant a l’Imperi Grec com a l’Imperi Romà s’utilitzaven baguls de forma quadrangular amb peus curts. Els romans els solien reforçar amb plaques de ferro o bronze i els col·locaven un pany.

Els baguls antics provinents de l’Índia i de la Xina es caracteritzaven per estar fets de fustes com la càmfora, la teca i el palissandre, molt abundants en aquests països.

La destinació principal dels primers baguls van ser les habitacions, tot i que també es feien servir com a seient o taula auxiliar. Acostumaven a ser persones de bona posició o nobles els qui n’encarregaven l’elaboració als artesans.

A l’edat mitjana, els baguls, que eren el moble domèstic més habitual, es recobrien amb tela pintada i es reforçaven amb ferramentes, o bé s’adornaven amb metalls decoratius. Els més sofisticats es decoraven amb relleus o incrustacions.

A partir del Renaixement van aparèixer urnes de línies corbes i adornades amb plata i altres metalls preciosos. Les d’ivori, plata o bronze esmaltat s’utilitzaven per guardar objectes de valor com joies o relíquies.

Ja al segle XVI, el dia previ al casament, les núvies rebien dels seus futurs marits uns baguls grans per guardar-hi l’aixovar. Eren arques i cofres fets de roure o noguera i treballats per dins i per fora amb gran detall, amb un munt de calaixos i petites portes. Aquests baguls van evolucionar fins a convertir-se en còmodes.

Uns segles més endavant, la Revolució Industrial va comportar l’aparició dels primers trens i vaixells. Els passatgers que viatjaven en primera classe van ser els qui van introduir l’ús de baguls per traslladar-hi l’equipatge.

En l’actualitat, la tendència en decoració vintage ha fet que els baguls antics cobrin força, ja que aporten personalitat a racons morts de la casa o cantonades on no es pot encabir un moble gran. Al dormitori són d’allò més funcionals, ja que es poden col·locar al costat del llit i utilitzar-los com a tauleta, tot i que l’opció més habitual és ubicar-los just als peus del llit per desar-hi llençols i mantes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari