Publicat el 28/07/2020

Molts hem sentit alguna vegada l’estranya sensació de tenir els peus o les mans adormits.

La majoria solem pensar que això es deu al fet que quan pressionem les extremitats evitem que la sang flueixi, creant una sensació de formigueig i una incapacitat per moure aquesta part del cos durant uns instants.

En gairebé tots els casos es tracta d’un fet puntual que desapareix quan se li dona mobilitat a l’extremitat afectada, però en ocasions pot ser un senyal de l’aparició d’alguna patologia.

Causes de les extremitats adormides

Si la sensació de peus i mans adormits persisteix en el temps és recomanable acudir al metge perquè valori la causa d’aquest símptoma, que podria tenir relació amb algun d’aquests motius:

Nervi comprimit: És el més freqüent i es produeix quan es manté durant un temps una posició corporal en la qual s’està pressionant un nervi.

De vegades és un fet inconscient que es produeix mentre es dorm. Per aconseguir que l’extremitat adormida torni a la normalitat només cal recuperar la posició natural del cos i moure-la una mica.

Causa neurològica: Hi ha malalties que poden causar dany en els nervis, que són els encarregats d’enviar senyals al cervell i la medul·la espinal.

Algunes les provoca l’abús de substàncies com l’alcohol, el tabac o certs fàrmacs. Hi ha altres malalties que afecten els nervis i poden produir que s’adormin els peus, com l’esclerosi múltiple, els neuromes o lesions de tipus tumoral en un nervi, pinçaments o nervis atrapats com succeeix en les hèrnies discals, i neuropaties perifèriques produïdes quan els nervis perifèrics no funcionen correctament.

Causa vascular: Les principals patologies que poden causar formigueig són: aterosclerosi, trombosi , síndrome de Reynaud i fred extrem a la part distal de les articulacions.

Artritis reumatoide: El fet que les mans s’adormin pot ser un senyal d’advertència d’aquesta malaltia degenerativa. Sol anar acompanyada d’altres símptomes, com cansament o rigidesa en aixecar-se.

Diabetis: Una diabetis no diagnosticada ni controlada pot provocar alteracions i lesions en els nervis que es manifesten amb formigueig i entumiment de les extremitats.

Hipotiroïdisme: Aquesta malaltia provoca un alentiment del metabolisme, que al seu torn causa una retenció de líquids i inflor dels teixits, que poden pressionar els nervis perifèrics i generar entumiment.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari