Publicat el 17/11/2017

Un estudi realitzat per psicòlegs comparatius de l’Institut de Recerca Messerli de la Universitat de Medicina Veterinària de Viena ha provat que llops i gossos reaccionen a la injustícia de manera similar a com ho fan els éssers humans o els primats.

D’acord amb els resultats d’aquest treball, atès que aquest comportament és igualment fort en llops i gossos no és probable que sigui un efecte de la domesticació, com es pensava, sinó que es tractaria d’un comportament heretat d’un avantpassat comú.

Els experts van investigar el comportament de les dues espècies canines en una prova sense recompensa i una prova sobre qualitat. Quan se’ls demanava, havien de prémer alternativament un botó amb les potes per obtenir un premi. En l’exercici sense recompensa, només un va aconseguir un premi a cada prova. En l’experiment de la qualitat, tots dos animals van rebre una compensació, però es va donar tracte preferent tan sols a un. La capacitat d’adonar-se d’aquesta discriminació es va fer evident quan es van negar a continuar l’experiment. Curiosament, els animals van seguir quan no hi havia el company, cosa que va demostrar que el fet que ells mateixos no rebessin premi no era l’única raó per la qual van deixar de cooperar. Es negaven perquè l’altre va aconseguir alguna cosa, però ells no.

A més, es va observar que els animals d’alt rang es frustraven més ràpidament per la desigualtat, fet que va demostrar que la jerarquia en el seu grup està directament relacionada amb la seva reacció a la injustícia.

Els investigadors també van observar que els llops que havien experimentat la desigualtat es mantenien allunyats dels humans, mentre que els gossos no. Això els va demostrar que el contacte amb les persones podria reduir el comportament dels gossos en aquestes situacions en lloc de disparar-lo.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari