Publicat el 24/02/2022

Articles d’animals de companyia: Gossos d’alerta, un suport vital per a persones amb diabetis o epilèpsia

 

Un gos d’alerta mèdica és aquell que ha estat seleccionat, educat i ensinistrat per acompanyar una persona amb epilèpsia o diabetis i detectar amb antelació, a través del seu olfacte, els canvis que es produeixen al seu organisme.

Amb un sistema olfactiu fins a deu mil vegades superior al dels humans, els gossos poden descobrir si una persona pateix un tumor maligne, així com si tindrà un brot epilèptic, migranyes o algun episodi d’al·lèrgia. Saben perfectament l’olor que desprenen aquestes malalties, asseguren els investigadors, i per això poden detectar els canvis en els nivells de glucosa d’una persona amb diabetis o les crisis de desconnexió sensorial en el cas de les que tenen epilèpsia.

 

L’empresa social www.perrosdealerta.com, dedicada a la selecció, educació i ensinistrament de gossos d’alerta mèdica per a diabetis i epilèpsia, explica que aquests animals aporten temps i tranquil·litat a les famílies, ja que els permeten prendre mesures de prevenció que eviten que s’hagin d’enfrontar a situacions de risc. Com que els gossos han estat ensinistrats per estar pendents contínuament de l’olor a l’ambient, són capaços d’identificar la substància específica que una persona emet minuts abans d’una hipoglucèmia o hiperglucèmia (diabetis) o d’una crisi de desconnexió sensorial (epilèpsia). Així, les possibilitats de tenir un ensurt es redueixen de manera dràstica.

La comesa d’aquests gossos no és evitar les punxades ni substituir la tecnologia que s’utilitza per controlar la diabetis; la seva funció principal és avisar quan els nivells de glucosa varien de forma sobtada. Tot va bé quan el gos no borda, de manera que la persona, tot i seguir pendent de la diabetis, pot baixar la guàrdia, atès que si alguna cosa empitjora, l’animal emetrà un avís i es podran prendre mesures abans que la situació es compliqui.

Per a les famílies sense recursos econòmics, hi ha una ONG dedicada a becar el lliurament de gossos d’alerta mèdica: la Fundació CANEM. Es tracta d’un projecte finançat al 100 % per donacions que possibilita que la família que rep el gos no es faci càrrec de cap cost. Està formada per més de 180 famílies amb membres que pateixen diabetis i epilèpsia i que gràcies a 180 gossos d’alerta mèdica han pogut millorar la seva qualitat de vida.

En l’actualitat, la fundació es troba amb grans dificultats econòmiques a causa de la manca d’esdeveniments de recaptació de fons provocada per la crisi de la COVID-19, així que els resulta molt complicat poder ajudar totes les famílies que necessiten una beca CANEM. Les persones interessades a donar suport a aquest projecte tenen diverses maneres de contribuir a fer que famílies sense recursos tinguin el suport d’un gos d’alerta mèdica becat per Fundació CANEM, tal com s’explica a la pàgina web de la Fundació: https://sites.google.com/canemfundacion.org/canemfundacion/.

Segons CANEM, cada any milers de persones són diagnosticades de diabetis i epilèpsia, moltes quan encara són infants, i han d’aprendre a conviure-hi. Als nens i nenes els suposa haver de dur una vida diferent de la dels seus amics i companys i també es produeix un canvi de prioritats en les famílies, que han d’estar alerta de possibles crisis i adaptar la seva quotidianitat a aquesta realitat.

Redacció La Clau

Deixa un comentari