Publicat el 08/11/2018

El glaucoma és una afecció ocular que pot danyar el nervi òptic, encarregat d’enviar imatges al cervell. Amb freqüència el dany és causat per l’augment de la pressió a l’ull, i d’això se’n diu pressió intraocular. No obstant això, cal no confondre-la amb la hipertensió intraocular, ja que no és el mateix.

Els pacients afectats pateixen la pèrdua lenta de la visió perifèrica lateral (també anomenada visió de túnel).

El glaucoma provoca una creixent pèrdua de fibres nervioses, formant un buit a l’interior d’aquest nervi. Si no es tracta la malaltia, quan el pacient es queda sense fibres nervioses perd completament la visió. Generalment aquest procés s’esdevé perquè el pacient té dificultats perquè el líquid transparent que banya les estructures oculars i manté les seves propietats òptiques surti de l’espai que el conté. Com a conseqüència, es produeix un augment de la pressió intraocular i un dany en el nervi òptic. També pot estar associat a altres factors, com una pressió arterial baixa i altres malalties vasculars.

Els factors que predisposen són: edat de més de 40 anys, antecedents familiars, miopia, diabetis, hipertensió arterial o malalties cardiovasculars, entre d’altres.
El glaucoma no és cap malaltia contagiosa, però sí que és asimptomàtica, crònica, progressiva i irreversible. Entre l’u i el dos per cent de la població la pateix, però la meitat d’aquestes persones no ho saben.

A partir d’una determinada edat és important sotmetre’s a una revisió completa dels ulls cada un o dos anys. Si es redueix la pressió de l’ull en les primeres etapes, es pot aturar el progrés de la malaltia i ajudar a protegir la visió.

L’única manera de diagnosticar el glaucoma és realitzant un examen complet de l’ull.

 

Redacció La Clau
Font: https://sumedico.com

Deixa un comentari