Publicat el 17/12/2020

La gelatina vegetal, també coneguda com a agar-agar, s’obté principalment a partir de les algues vermelles, per la qual cosa és apta per a vegetarians i vegans. El millor de l’agar-agar és la seva versatilitat. No aporta color, olor, ni gust, només modifica la textura.

El seu origen és japonès, va ser descobert al segle XVII. Allà se’n diu ‘kanten’ o ‘aliment de déus’. La paraula agar-agar té origen malai, perquè va ser Malàisia qui va adoptar el producte amb finalitats comercials i el va distribuir a Occident.

L’agar-agar és un gelificant natural que des de fa dècades s’ha utilitzat en la cuina asiàtica, sobretot per fer postres en forma de gelatina, encara que també s’usa per fer aliments salats.
Si aquesta gelatina ja resulta interessant en el seu ús culinari, no són menys interessants les seves propietats nutritives, ja que és un autèntic aliat de la salut, en tenir una aportació calòrica propera a zero i un alt contingut de fibra soluble.

Actua com a regulador intestinal i coadjuvant en dietes d’aprimament, pel seu efecte saciant. Popularment s’associa amb la longevitat i es consumeix en cas de disfuncions gàstriques i dolors articulars. Millora la pell, les ungles i enforteix el cabell.

És ric en minerals com calci, magnesi, iode, fòsfor i ferro. A més el seu valor calòric és gairebé nul.

No presenta cap toxicitat, encara que és recomanable el consum moderat en persones que pateixen còlics o descomposició amb freqüència.

Aquestes algues se solen recol·lectar a la platja durant la marea baixa. Se solen comercialitzar en forma de tires, flocs o pols. Aquesta última opció és la més senzilla d’utilitzar. Com a gelatina vegetal, l’agar-agar té un poder gelificant fins a 10 vegades superior al d’una gelatina animal.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari