Gaudint de la longevitat | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 13/05/2019

L’esperança de vida no para de créixer a tot el món. Cada vegada vivim més i tot indica que la tendència seguirà augmentant en el futur. Un èxit sense precedents i una important conquesta social que implica nous desafiaments.

I és que, a banda de l’increment dels anys de vida, la imatge social de l’envelliment és molt diferent de la que es tenia temps enrere. La salut, autonomia, aparença física i vitalitat de la població de més edat supera amb escreix les de generacions anteriors.

Davant d’aquesta perspectiva, cal preparar-se per ser longeu. Els anys de vida addicionals es poden aprofitar per emprendre noves activitats, ja que, com hem dit, la població de més edat té una sèrie de característiques ben diferents de les dels seus pares i avis. La seva formació és més alta, la seva competència física i psíquica és millor i la seva aparença és molt més juvenil i dinàmica.

Això no vol dir, però, que no hi hagi una certa diversitat dins la gent gran. Els responsables principals són els entorns físics i socials que influeixen en les seves oportunitats, i els hàbits saludables que ajuden a reduir el risc de patir malalties i a millorar les facultats físiques i mentals. Per això avui dia podem trobar molts octogenaris amb una condició física i psíquica envejable que els permet gaudir de tota mena d’activitats i aficions.

En general, els grans ofereixen un perfil trencador respecte a anys enrere. La seva actitud davant el pas del temps els ajuda a gaudir amb activitats plaents que impliquin un cert esforç i superació personal. Per això és important mantenir-se actius, cuidar la salut i saber gaudir del present. Reinventar-se, planificar, experimentar i, sobretot, mantenir viva la passió per aprendre ens ajudarà a gaudir d’una llarga vida, plena i amb sentit.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari