Gamba vermella, el sabor de la Mediterrània | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 10/12/2019

Un dels productes més saborosos de les nostres costes és la gamba vermella, un marisc altament cotitzat a les llotges, ja que és un plat molt apreciat que podem trobar en les cartes dels restaurants al llarg de tot el litoral.

Hi ha diverses raons que fan d’aquest crustaci decàpode un producte únic: el característic color vermell intens de la seva closca; la Mediterrània, on viu a profunditats de 150 a 1.500 metres; i l’arrossegament com a art de pesca.

La gamba vermella té diferents noms, depenent del lloc de captura i del port corresponent. Dénia, Palamós i Huelva són els més coneguts, però també són força populars Garrucha (Almeria), Roses i Blanes (Girona), Tarragona o Santa Pola (Alacant). El cert és que es tracta de la mateixa espècie, Aristeus antennatus, que es pesca a tota la Mediterrània, incloent les Illes Balears, on també tenen un fort arrelament.

Les diferències entre les gambes vermelles d’aquestes localitats són mínimes, i tenen a veure amb el sistema de captura i el tracte que els donen al vaixell. En qualsevol cas, l’art de pesca amb què es capturen respecta el producte per garantir-ne la màxima qualitat.

La gamba vermella té un sabor marí i iodat amb un punt dolç que produeix una explosió de mar a les nostres papil·les gustatives. Per permetre la confluència de tocs salins amb la dolçor natural de la seva carn, les opcions més adients per preparar-les són cuites o a la planxa. En el primer cas, cal coure les gambes en aigua de mar durant tres minuts i retirar-les després a aigua de mar freda, per interrompre la cocció i poder consumir-les. En el segon, s’utilitza una planxa ben calenta on es posen unes poques gambes, es tira sal grossa i es fan volta i volta.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari