Publicat el 17/12/2017

La indicació geogràfica protegida Pollastre i Capó del Prat és l’única de l’Estat reconeguda amb aquesta denominació específica, i empara els exemplars de la raça catalana Prat. La seva criança natural fa que la seva carn tingui una qualitat gustativa excepcional.

Els galls i gallines han de presentar unes característiques comunes d’acord amb el patró establert. És sobretot en el seu característic colorit que aquest aviram és fàcilment identificable.

Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 80 % de cereals, amb una duració de criança mínima de 90 dies (els galls) i 182 dies (els capons). El resultat és una carn fina, melosa i sense greix excessiu. Cada unitat de venda porta una etiqueta numerada amb el segell europeu d’indicació geogràfica protegida (IGP), que és el segell de qualitat atorgat per la Unió Europea als aliments de més qualitat del continent.

Característiques
del Pota Blava
Per sobre d’altres característiques externes destaquen les seves plomes, d’un viu ros fosc sense arribar al rogenc, amb un to més pujat en el gall, especialment a les plomes del coll i del dors, que seran lluents, com envernissades, i d’un ros fosc uniforme en la gallina. És també característic el blau pissarra de les potes i dits, d’on prové la seva denominació coneguda arreu de potablaves. Al costat de plomes i potes destaca el vermell viu de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, els ulls de color avellana rogenc i el bec fosc.La carn del Pota Blava és de color intens i textura més forta, i cal cuinar-la d’una forma especial.
Com que es crien en l’àmbit natural dels galliners de les masies que encara queden al nostre territori, la carn és més dura i necessita una bona estona de cocció (aproximadament unes dues hores a foc suau), així que cal tenir paciència a l’hora de cuinar-lo, però val la pena: el resultat es espectacular.

 

Font: www.pollastredelprat.org
Redacció La Clau

Deixa un comentari