Publicat el 16/12/2017

L’escudella de Nadal prové de les famílies pageses que feien bullir els fruits de la collita i altres aliments que arreplegaven del rebost. Tradicionalment duia carn de porc, xai, gallina i bou, i es complementava amb verdures i llegums variats. Després es feia una sopa que se servia segons el costum de cada lloc. A Barcelona solia servir-se amb macarrons tallats i formatge, i es creu que és aquest el possible origen de la sopa de galets.

Però el naixement de la típica pasta i la manera de cuinar-la cal trobar-lo a principis del segle passat a Barcelona, concretament al barri del Born. Segons diuen, un fabricant de fideus de Valls anomenat Tomàs Guinovart va establir-s’hi i va passar el seu primer Nadal a ciutat a casa d’un amic. Per celebrar el dinar nadalenc van servir-li el que llavors era l’àpat tradicional: una sopa de macarrons amb formatge ratllat per sobre. El fideuer va trobar-la deliciosa, però els macarrons se li esmunyien de la cullera quan anava a menjar-los i li queien al plat. Com que era un industrial del fideu, se li va ocórrer que crearia una pasta per solucionar aquest problema. I així ho va fer: un cop a la feina va agafar un macarró de pasta fresca i el va tallar en trossos de d’uns dos centímetres. Llavors, va adonar-se que prenien una forma semblant al broc dels càntirs amb què es beu a galet. És d’aquí d’on va sorgir el nom d’aquest tipus de pasta.

Passat un temps, i per tal de sorprendre els seus amics per Nadal, el fideuer va fabricar un gran macarró i li va donar la mateixa forma que als galets, però el va fer d’una mida molt més gran. Quan va veure aquells nous galets, la propietària de la casa va decidir substituir els macarrons per aquella invenció, ja que s’adaptaven perfectament a la cullera. Però, a més, se li va acudir farcir-ne uns quants amb la pilota de l’escudella. Els galets farcits van ser tot un èxit.

Amb el pas del temps, la recepta va aconseguir arrelar a totes les llars catalanes fins al dia d’avui, en què és un plat indispensable i típic del dia de Nadal. Un àpat d’origen no gaire antic però genuïnament català.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari