Publicat el 09/01/2018

Al bosc neixen espontàniament multitud d’espècies de plantes comestibles; els animals que hi viuen i també els humans ho sabem molt bé. Amb alguns dels seus fruits hi ha una gran tradició recol·lectora als nostres boscos, mentre que d’altres arriben d’importació, principalment de països centreeuropeus, on són molt valorats.

Gerd. És el fruit d’un arbust que mai no excedeix els dos metres d’alçada i creix a vores de camins i llacs, sempre a l’alta muntanya. El gerd és fràgil, madura lentament i sense un canvi gaire aparent de color, a vegades rosa tímid i d’altres robí encès, però sempre recobert d’un vel fi de pèl moixí. De gust àcid i dolç indestriables i de perfum profund, el gerd és una fruita agraïda, versàtil i deliciosa.

Mora d’esbarzer. La mora comuna és el fruit de les romegueres, els esbarzers o bardisses, que creixen arreu, en marges o en clarianes de bosc solell, vora el mar o en faldes de muntanyes pirinenques. Madura estiu enllà o fins i tot en plena tardor. Es mengen de postres amb sucre i llimona. A la cuina també es preparen en pastissos, confitura o gelea.

Grosella vermella. És el fruit d’un arbust que viu en fondals i torrenteres, generalment de força altitud. La grosella és una baia menuda, llisa i fina, d’un bonic vermell lluent quan és madura. És en aquest punt que, tot i mantenir l’acidesa que les caracteritza, les groselles adquireixen un punt de dolçor. Encara que l’alta cuina les ha redescobert en els darrers anys, tenen una presència minsa en la cuina tradicional. És aconsellable eliminar-ne les llavors.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari