Frederic Andreu. Especialista en energies renovables
Frederic Andreu és enginyer químic per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i postgrau en energies renovables per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Durant 10 anys va treballar a Endesa Energía, primer gestionant grans comptes industrials i posteriorment com a responsable d’energia solar per a Espanya. Actualment és soci fundador de SolarTradex, un projecte que li apassiona desenvolupar i compartir.
Els canvis que s’estan fent amb els nous comptadors d’electricitat beneficien els consumidors?
Els nous comptadors emmagatzemen dades de consum cada quart d’hora, i això podria ser una eina molt potent per conèixer els hàbits de consum de cadascú i corregir-los en funció de cada cas individual. No obstant això, actualment aquests nous comptadors d’electricitat no aporten cap benefici tangible als consumidors, ja que no tenim protocols d’accés ni coneixements suficients per extreure’n les dades.
En aquest moment tan sols les companyies elèctriques tenen les dades dels nostres consums, un fet que ha generat molta polèmica, ja que es tracta d’una informació molt sensible que diu molt del nostre mode de vida, per exemple les hores que som a casa.
Aquesta informació que hauria d’estar en poder dels consumidors només la tenen les companyies elèctriques, que podrien aprofitar-les per realitzar ofertes comercials sense el nostre consentiment.
Ens pot donar alguns consells sintètics per estalviar energia elèctrica a la llar?
El primer i més fonamental, i alhora simple i pràcticament sense cost, és contractar una tarifa amb discriminació horària. Aquesta tarifa es pot contractar trucant a la companyia elèctrica i ens permet tenir dos preus d’electricitat en funció de l’hora del dia.
Si tens un consum mínim d’un 40% del teu consum total entre les 22 hores i les 12 hores, horari en què el preu de l’energia és més barat, estalviaràs com a mínim el 10% en el preu de l’energia.
El més habitual és tenir més d’un 55% del consum en aquest tram horari, i per tant l’estalvi potencial és de l’ordre del 20%-25%.
Un cop contractada aquesta tarifa es poden començar a gestionar consums per portar-los a aquesta franja horària i incrementar l’estalvi.
Altres mesures per estalviar en la factura d’electricitat són:
Ajustar la potència contractada a casa a la potència que realment consumim.
Apagar tots els aparells de consum quan anem a dormir, inclosa la funció d’stand-by.
Regular la temperatura de la nevera a 4º-5º, i el congelador a -18º.
Instal·lar llums led, que ens permetran estalviar fins a un 80% en la il·luminació de casa.
I sobretot és molt important monitoritzar i conèixer els nostres hàbits de consum; existeixen aparells de baix cost que ho permeten fer de manera molt simple, i només si sabem com consumim, quan consumim, on consumim i quant consumim podrem començar a corregir hàbits.
I en la utilització del gas per calentar l’aigua, què és aconsellable per fer un consum racional i estalviar?
L’aigua calenta a casa s’utilitza bàsicament per a l’aigua de dutxa i per a la calefacció.
Quant a l’aigua de dutxa, el primer consell és intentar minimitzar les banyeres, tot i que l’estalvi no ha d’estar renyit amb el plaer de relaxar-se.
És important, però, que el circuit d’aigua calenta no estigui tan sobreescalfat que després haguem d’afegir aigua freda per desfer un escalfament d’aigua que ja ha tingut un cost significatiu.
Per altra banda és important regular la temperatura de la calefacció de casa per tal que no haguem d’anar amb màniga curta a l’hivern i amb màniga llarga a l’estiu.
Igual que en el cas de l’electricitat, diríem que el més important és consumir raonablement i amb sentit comú.
Fa la impressió, pel que publica la premsa, que instal·lar energies sostenibles en les llars no és tan fàcil per la legislació vigent. Cal un pas més decidit per facilitar-ho?
Malauradament, avui en dia Espanya té, en paraules de l’Agència Internacional de l’Energia, el marc regulatori més restrictiu pel que fa a l’autoproducció d’electricitat.
No obstant això, les energies renovables són el futur, i cada cop més s’estan fent més passos decidits, per part d’algunes administracions, partits polítics i organitzacions, per canviar aquesta situació anòmala a Espanya, i el pas definitiu serà un canvi de govern en les properes eleccions estatals.
Com incorporem energies sostenibles i no contaminants en la nostra vida domèstica? Econòmicament surt a compte?
Qui tingui una terrassa a casa pot instal·lar un equip d’autoproducció o autoconsum a casa. Aquests equips estan formats per un mòdul solar fotovoltaic i un microinversor, i generen electricitat en les hores que hi ha sol.
Aquests equips es poden connectar a qualsevol endoll de casa, de manera que l’electricitat generada passa al circuit elèctric de la llar.
Gràcies a aquests equips, en els moments que hi ha sol, els primers kwH consumits sempre vénen de l’equip d’autoproducció, i si el consum de la casa en aquell moment és més elevat, s’acaba comprant la resta a la companyia elèctrica.