Publicat el 22/07/2017

Holanda no només és coneguda per les tulipes, els canals o els molins: també ho és pels seus formatges. Entre les diverses varietats, el gouda i l’edam són probablement les més conegudes arreu del món.

Del formatge gouda hi ha un esment de l’any 1184, fet que el converteix en un dels més antics del món que encara es produeix. Aquest formatge deu el nom a la ciutat de Gouda, del sud d’Holanda, on tradicionalment es comercialitzava.

És un formatge semidur, de forma cilíndrica amb la superfície lateral convexa, formant una corba suau que uneix la superfície plana superior amb la inferior. La pasta, de textura ferma, pot tallar-se amb facilitat i presenta forats de nombre variable distribuïts per l’interior.

El formatge jove té un sabor suau i és cremós; quan madura, el sabor és més fort i la textura més consistent. La peça és de mida gran, semblant a una roda. Aquestes rodes d’uns 15 quilos es produeixen amb llet de vaca pasteuritzada, processada i escalfada fins a quallar, i amb el quallat separat del sèrum. Aquest quallat es disposa en motlles circulars, on es pressiona un parell d’hores per compactar-lo i donar-li forma.

Forma de consumir-lo:
Les peces joves i de poca maduració es poden fer a talls per a entrepans, a daus per a les amanides, o ratllar per a les sopes, patates al forn o en plats gratinats. Els que són més curats es poden menjar sols. El maridatge per al gouda serà un vi blanc amb personalitat pròpia com el sauvignon o chardonnay, entre d’altres, o un negre afruitat com el merlot.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari