Publicat el 25/10/2020

La fisioteràpia respiratòria, també anomenada fisioteràpia pulmonar o teràpia respiratòria, és una especialitat de la fisioteràpia que s’encarrega del tractament, prevenció i estabilització de les diferents malalties de l’aparell respiratori o qualsevol problema que interfereixi en el seu funcionament.

La fisioteràpia respiratòria s’ha consolidat com un dels pilars terapèutics principals per al tractament de les malalties pulmonars obstructives, restrictives, cròniques i agudes. Nadons, infants, adults o gent gran amb problemes respiratoris es poden beneficiar d’aquesta especialitat. Ara bé, tot i que en molts casos s’aconsegueix reduir la dosi de mediació, la fisioteràpia respiratòria mai no substitueix el tractament mèdic, sinó que el complementa per fer-lo més efectiu.

La fisioteràpia respiratòria ha d’anar a càrrec d’un fisioterapeuta especialitzat, amb la suficient formació per conèixer la patologia en qüestió i les tècniques més adequades per a cada situació i cas. La sessió es pot dur a terme en consulta o a casa del pacient si aquest no pot desplaçar-se.

Les tècniques i exercicis de la fisioteràpia respiratòria tenen com a objectiu disminuir el treball respiratori, millorar l’oxigenació i augmentar la funció respiratòria. Aquests són alguns dels seus exercicis principals:

Relaxació
Serveixen per descontracturar i distendre grups musculars determinats, induint a un estat de relaxació durant la sessió de tractament.

Respiració diafragmàtica Es tracta de fer una inspiració lenta i profunda pel nas, tractant d’elevar l’abdomen forma rítmica. A continuació s’ha d’espirar amb els llavis entreoberts, comprovant com va descendint l’abdomen.

Expansió toràcica
Són exercicis localitzats en diferents parts, aplicant pressió en àrees apropiades de la paret del tòrax, i utilitzant estímuls propioceptius per obtenir una expansió més eficient d’aquestes àrees. A l’inici de la inspiració posa la mà a la zona a tractar, i ja en plena inspiració relaxa la pressió; durant l’espiració dirigeix ​el moviment.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari