Publicat el 09/05/2018

Fer esport regularment i seguir una dieta rica en fibra és la millor manera de guanyar salut i prevenir malalties. Aquestes senzilles pautes incrementen el nombre i la diversitat dels bacteris intestinals, i ja sabem que un sistema gastrointestinal en equilibri és clau per allunyar les inflamacions, el dolor i el cansament.

Milions de microorganismes amb el seu genoma corresponent habiten en el nostre sistema gastrointestinal. És el que es coneix com a microbioma, el material genètic de tots els microorganismes del cos, que està compost per fongs, virus i sobretot bacteris, i és essencial per al desenvolupament humà, la immunitat i la nutrició. Els bacteris que el formen ens ajuden a digerir i absorbir correctament els aliments, ens protegeixen de patògens i fabriquen ells mateixos vitamines del grup B i vitamina K, necessàries per a la coagulació.

Tots tenim una composició bacteriana única, i la seva diversitat ens garanteix una bona activitat del sistema immunitari i una millora de l’estat de salut en general, ja que prevé al·lèrgies, malalties cardiovasculars, fibromiàlgia, fatiga crònica… En canvi, una falta d’aquesta diversitat comporta efectes negatius i altera les funcions immunològiques i metabòliques.

Fer esport per guanyar salut
La microbiota es pot modificar positivament mitjançant una dieta variada en aliments fermentats, fibra soluble i polifenols, però també amb exercici físic, segons estudis recents.

Independentment de la dieta, l’exercici físic condiciona un microbioma antiinflamatori únic, ric en bacteris protectors de la integritat de la mucosa intestinal. En conseqüència, els esportistes i les persones sedentàries tenen una microbiota diferent i unes expectatives de salut futura també diferents.

Els investigadors han observat que si es comença a practicar esport de jove, la composició de la microbiota es modifica i l’escenari resultant és el típic de les persones primes. A més, quan es comença a fer esport de ben joves en comptes de quan s’és adult, l’organisme és més magre.

Igualment, els esportistes tenen marcadors inflamatoris més baixos que les persones sedentàries, la qual cosa és fonamental per als qui pateixen de fatiga i inflamacions cròniques, depressió, artritis, hipertensió, diabetis… En casos de bona salut, aquests marcadors baixos propicien un envelliment saludable.

En definitiva, encara que existeixi la creença que el descans i el repòs millores els dolors crònics i la fatiga, està comprovat que el sedentarisme només ajuda a cronificar la situació. Per tant, si estem cansats o tenim dolor és aconsellable fer esport aeròbic, que no sigui d’alta intensitat ni de molta durada. L’objectiu és moure’ns, però sense forçar, i l’intestí s’encarregarà de fer la resta.

 

Font: www.veritas.es

Deixa un comentari