Et fa mal l’esquena?
Tens dolor a l’esquena habitualment i no fas exercici amb regularitat? Si la resposta és afirmativa, és probable que sigui a causa del sedentarisme.
El sedentarisme i la inactivitat esportiva són algunes de les causes més comunes de problemes de salut i sobretot dels mals d’esquena. Per tant, la solució més senzilla i eficaç per combatre l’aparició d’aquests dolors o molèsties és fer exercici.
El sedentarisme provoca pèrdua i atròfia de la massa muscular degut al dessús, que provoca, juntament amb la repetició de segons quines postures mantingudes en el temps, una mala higiene postural. Aquests factors comporten el mal de cap i tenen com a conseqüència –sobretot acompanyats d’altres mals hàbits alimentaris o de conducta com un repòs inadequat– un sobrepès que al seu torn agreuja els dolors i molèsties, en fer que les estructures corporals suportin un pes més elevat sense que hi hagi hagut un augment de la massa muscular.
El mal d’esquena més comú és la lumbàlgia, és a dir, el dolor a la zona baixa de l’esquena. Sol ocórrer en realitzar un moviment brusc per al qual no es té una adaptació o el grau de força adequat. Els dolors cervicals també estan associats a les postures incorrectes i a dèficits de to muscular.
Per tal de prevenir o alleujar l’aparició dels dolors d’esquena, el més recomanable és tenir un estil de vida tan poc sedentari com sigui possible i treballar la força de tot el cos. Més específicament, els exercicis d’estabilitat i força centrats en la zona mitjana i el glutis són bons rehabilitadors, ja que justament reforçaran la zona lumbar.
Quins exercicis poden reduir o combatre els mals d’esquena?
Exercicis d’estabilitat com les planxes abdominals en diferents posicions, treball coordinatiu amb estabilitat de tronc i pelvis com el Bird Dog i exercicis d’extensió de malucs com el pont de glutis bilateral o unilateral.
Treballar la força mitjançant exercicis multiarticulars amb pes lliure farà que s’hagi d’estabilitzar el tronc i per tant també ajudarà a reforçar el core o faixa abdominal.
Sempre cal assessorar-se amb un/a professional de l’activitat física abans de començar a fer qualsevol tipus d’exercici, ja que cal valorar cada cas i cada tipus de dolor de manera individualitzada per poder establir quins exercicis i quines intensitats són les adequades per aconseguir una millora.
Ara ja ho saps: per prevenir o tractar el mal d’esquena, fes exercici i treballa la força!