Publicat el 05/04/2017

Un estri de cuina és una eina que s’utilitza en l’àmbit culinari per a la preparació dels plats, tant en contacte directe amb el menjar (batedora) com indirecta (minutera). Els materials utilitzats són d’allò més divers. Hi ha olles d’argila, culleres de fusta, recipients de vidre, olles de ferro colat, estris de plàstic…
Cada tipus de material presenta uns avantatges i uns inconvenients en funció del tipus de cuina i de les necessitats de qui els ha d’utilitzar.
Pelar, aixafar, premsar, gratinar… I això només amb les patates. Es fan tantes coses amb el menjar que tenir els estris adequats és pràcticament indispensable.

El que és imprescindible:
va bé disposar d’escorredores de dues mides diferents, un passapuré i un colador xinès per colar salses, unes balances, pots, paelles, cassoles, olles, safates per anar al forn, una planxa per coure carn i peix, ganivets i tisores amb una fusta com a complement.
L’espai de què es disposa a la cuina per col·locar els estris, els electrodomèstics, els aliments, el tipus de placa de cocció i de forn…, són alguns dels factors que s’han de tenir en compte a l’hora d’equipar la cuina.

Materials:
Porcellana. Els estris d’aquest material són molt fàcils de netejar, però no són adients per cuinar, ja que els aliments s’hi enganxen amb facilitat i també perquè són delicats i, si per algun cop s’escantona la porcellana, ja no es poden utilitzar perquè deixa residus tòxics.

Acer inoxidable. És de fàcil conservació i de llarga durada. Per cuinar cal adquirir aquell que és més gruixut i amb doble fons; d’aquesta manera tant s’hi pot fer un sofregit com una ebullició. També és apte per als diferents tipus de calor. No requereix cap atenció especial pel que fa al seu manteniment.

Fang. Els utensilis de fang són molt tradicionals, encara que no es poden utilitzar amb vitroceràmica, però sí es poden posar al forn. Pel que fa al manteniment, no s’ha de tenir cap precaució en particular.

Ferro colat. És un material molt resistent que s’adapta als diferents sistemes de calor. Fa una cocció molt regular, però a l’hora de remenar els aliments s’ha de tenir la precaució d’utilitzar estris de fusta o d’un material que no ratlli. Com que està recobert d’una capa protectora, a l’hora de netejar-lo la protecció queda malmesa si es frega amb un fregall inadequat i l’estri es pot oxidar.

Alumini. No és recomanable de cuinar-hi, ja que pot despendre petites partícules de metall poc saludables.
Pirex, duralex. Generalment es fa servir per coccions al forn; s’ha de anar amb compte amb els canvis bruscos de temperatura, perquè poden trencar-se.

 
Redacció La Clau

Deixa un comentari