Publicat el 21/05/2017

Un dels efectes secundaris de la quimioteràpia és que canvia la manera com es perceben les olors, la qual cosa afecta l’alimentació dels pacients fent que perdin la gana i que no mengin com cal. Si aquests pacients són nens el problema es torna encara més greu, ja que, a la necessitat que té qualsevol malalt oncològic de menjar, s’hi afegeix el fet que aquests infants estan en procés de creixement.

És per això que l’Hospital Sant Joan de Déu ha impulsat aquest estudi en què participen psicòlegs, oncòlegs, nutricionistes i cuiners, així com dissenyadors industrials i multimèdia. Tal com explica el psicòleg Jordi Navarra, un dels primers problemes que van detectar va ser la manera com arriba el menjar als malalts en els hospitals, «una safata amb una sola tapa que, en ser retirada fa, que es barregin totes les olors dels diferents plats, la qual cosa ja pot produir rebuig».

Una altra cosa que van observar va ser, segons ell, que quan als nens se’ls preguntava què volien menjar demanaven hamburgueses, espaguetis i patates fregides. Aquesta preferència dels petits pel fast food els va dur a dissenyar «recipients i safates que simulin —en la forma i en els materials amb què estan fets— els dels establiments de menjar ràpid, perquè serveixin de motivació i ajudin a fer que els nens mengin més», tal com va explicar Navarra en la presentació del projecte en el marc de la 3a Jornada Alícia, Millor menjar, més salut per tothom, organitzada per aquesta Fundació.

Però la investigació no només se centra en el disseny dels recipients. A banda d’això, el menjar es presenta en forma de petits plats de tapes per tal que els nens les puguin anar combinant al seu gust, segons ha dit Navarra, qui ha afegit que la Fundació Alícia ha elaborat receptes saludables amb olors suaus i sabors forts. A més, a Sant Joan de Déu els menús s’acompanyen de jocs perquè els nens es distreguin, es relaxin jugant i, sense adonar-se’n, mengin el que cal.

 

Redacció LA CLAU

Font: http://www.lavanguardia.com/comer/tendencias

Deixa un comentari