Publicat el 25/02/2020

La carxofa és la flor, encara no madura, de la carxofera. Pertany al grup de flors comestibles en què també es troben la coliflor, el bròquil, les cols de Brussel·les o la col. La seva època de collita va des d’octubre o novembre fins a finals de maig, encara que actualment algunes varietats permeten la seva collita d’abril a novembre, motiu pel qual podem gaudir de la carxofa pràcticament tot l’any.

Quan comprem carxofes hem d’escollir-les ben tendres, verdes, que estiguin ben tancades i que pesin, ja que si s’obren amb facilitat i les fulles estan toves, és indicador que fa temps que han estat collides o s’han collit tard.

Una delícia gastronòmica

A la fi de la tardor i durant els mesos d’hivern, la carxofa ocupa un lloc d’honor a la cuina, i si per alguna cosa destaca és per ser un comodí gastronòmic, ja que té innombrables aplicacions.

Es pot degustar fregida, a la brasa, al forn, a la planxa, i fins i tot crua amb l’amanida. Per tant, podem degustar-les soles, com a guarnició o com a acompanyament d’un plat, ja que combinen a la perfecció amb carns, peixos, arrossos i altres verdures.

Alguns dels seus plats més famosos són, per exemple, les carxofes amb foie-gras, amb cloïsses, carxofes amb beixamel, farcides amb carn, amb conill, o guisades amb cansalada i vi blanc; també es poden cuinar al microones, ja que suposa molt poc temps: feu-les senceres i després desfulleu-les i suqueu-les en una vinagreta amb romesco.

Maridatge

Per norma general és recomanable un vi amb poca acidesa, incloent vins blancs secs de raïm chardonnay i sauvignon blanc; també accepta de bon grat un albarinyo, o fins i tot un vi negre jove.

La cervesa és un maridatge perfecte per a la carxofa, però no qualsevol cervesa és adequada per acompanyar aquesta hortalissa: millor aquelles de sabor intens, encara que el gust personal ha d’estar per damunt de consells generals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari