Publicat el 19/04/2018

S’està configurant una societat caracteritzada per un atur estructural crònic, que anirà augmentant en lloc de disminuir, amb un escenari laboral sense feina, que genera de forma creixent precarietat i pobresa. És el sistema, estúpid! és una expressió derivada de la utilitzada l’any 1992 per Bill Clinton, que feia referència a l’economia i que en aquest escrit ho fa sobre un sistema capitalista, que ha esdevingut obsolet i no serveix per atendre les necessitats d’una població mundial de 7000 milions de persones.

És un sistema basat en la insaciable cobdícia humana, de no acontentar-se mai amb els diners que es tenen i voler-ne tenir cada vegada més, d’una forma convulsiva, pròpia de psicòpates irracionals, que funcionen d’acord amb la llei primitiva i ancestral de la selva, que postula que el peix gros és mengi el més petit.

El sistema capitalista es podria considerar com l’etapa final més primigènia del procés evolutiu dels essers humans, que deixen de ser animals depredadors per començar a ser realment humans amb la utilització del pensament. Comença a ser estúpid no voler reconèixer que el sistema capitalista no serveix per generar plena ocupació, ja que clarament la destrueix amb la robotització al servei dels rics.

Cal recordar que tots els sistemes serveixen per atendre les necessitats bàsiques de la humanitat durant un període històric que té un començament i un final. Quan aquest arriba s’ha de començar a construir el nou que l’ha de succeir, però quin? Aquesta és la qüestió.

 

Josep Aracil i Xarrié
(President d’Eurosènior) · joarxa@gmail.com

Deixa un comentari