Publicat el 30/01/2020

El Dr. Josep Maria Soto és metge especialista en anestesiologia i reanimació, doctor cum laude per la Universitat Autònoma de Barcelona i ha rebut el premi a l’Excel·lència Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Va col·laborar en la coordinació del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per salvar la dona que recentment va sobreviure sis hores en aturada cardíaca. Ha col·laborat i participat en la gestió i operació de grans catàstrofes, com ara l’accident de múltiples víctimes de tren a Castelldefels del 2010, el terratrèmol d’Haití el 2010 o l’accident aeri de Germanwings del 2015. Va començar a treballar al SEM l’any 1987; ha estat cap territorial del SEM a Catalunya Central i Barcelona Sud des del 2006 fins al 2018. Actualment és el cap de l’Àmbit de Serveis Especialitzats i Extraordinaris i a més és docent a la Universitat de Barcelona i a l’Autònoma de Barcelona.

Quines són les competències del teu càrrec, quins són els serveis especialitzats i extraordinaris?

L’Àmbit de Serveis Especialitzats i Extraordinaris es va crear ara farà un any amb el suport del gerent del SEM, el Dr. Encinas amb l’objectiu d’unificar les unitats d’alta especialització del SEM: pediatria, unitats d’intervenció en riscos radiològics, nuclears, biològics i químics (RNBQ), medicina tàctica, psicòlegs d’emergència, mitjans aeris, unitats d’alta complexitat, etc. Voldria destacar que des de l’1 de gener compartim un projecte de col·laboració amb els Bombers de la Generalitat, on aportem metges i infermers en equips conjunts de rescat i actuació en zones de risc.

Què han après en el cas recent de la dona que va sobreviure sis hores en aturada cardíaca?

La lliçó que s’extreu d’un fet tan extraordinari és que la coordinació dels diferents dispositius d’emergències és la clau de l’èxit. Sense l’actuació coordinada de tots ells no hauríem aconseguit aquesta fita.

Es tracta d’una situació única i excepcional o ja s’havien trobat amb altres casos similars?

Hem viscut situacions semblants, però un cas amb tanta severitat, no. I amb uns resultats tan excel·lents, tampoc.

Com es torna a la vida normal després de viure un fet com aquest?

Bé, aquesta és una pregunta que li hauríem de fer a la pacient. Ella és qui ho ha experimentat en primera instància i sap com ha influït en la seva perspectiva vital.
Quins són els grans reptes que tenen actualment en reanimació, suport vital i emergències extrahospitalàries?
Jo crec que el desafiament més gran que tenim ara en aquests tres àmbits és l’excel·lència en els procediments. La formació contínua i el control de qualitat són factors estratègics en aquests moments.

Quins són els grans eixos del protocol d’actuació que tenen davant de les grans catàstrofes?

  • Definir les situacions de risc i vulnerabilitat.
  • Tenir els protocols d’activació i funcionament.
  • Formació contínua de tots els professionals.
  • Coordinació amb la resta de cossos d’emergència.
  • Anàlisi de les actuacions i propostes de millora.

Com es planteja l’atenció psicològica a les víctimes que sobreviuen en un incident d’aquesta gran magnitud?

L’atenció psicològica d’emergències és un dels principals reptes del SEM. És per això que l’atenció als afectats s’ha de contemplar tant des de la vessant de les patologies físiques que pateixen, com de les no físiques o psicològiques.

I als familiars que han perdut algú?

L’atenció als familiars és un dels nostres objectius. En aquest sentit, voldria destacar que també l’atenció als nostres professionals es prioritària.

Quins moments més difícils són els que recorda, en aquest aspecte, en la seva trajectòria professional?

En recordo molts, de moments difícils, però els que més són aquells en què han estat implicats nens. És molt dur.

Totes aquestes situacions ens ensenyen que ens hem de prendre la vida d’una altra manera?

Tot i que em sento afortunat de poder realitzar una feina que m’apassiona, reconec que aquestes situacions ens ensenyen que és la nostra obligació valorar més el que tenim i, sobretot, que hem de donar més importància i dedicar més temps a aspectes tan rellevants com la família, els amics i les persones que ens són properes. Tots ells seran el nostre verdader suport en els moments difícils i, per això, els hem de cuidar.

Amb el vostre permís, voldria aprofitar aquesta situació per dir als vostres lectors que tenim un dels millors sistemes d’emergències públics del món, tant de Mossos d’Esquadra, Policies Locals, Bombers i SEM, com la xarxa del sistema de Salut de Catalunya. Ens hem de considerar afortunats. Gràcies per l’oportunitat que m’heu ofert de donar-los més visibilitat.

 

Entrevista: Albert Calls
Fotos: Cedides

Deixa un comentari