Publicat el 23/02/2023

Entrevista a Sergio Rodríguez Torrejón, educador caní.

 

Sergio Rodríguez Torrejón és educador caní des de fa deu anys i el gerent de la residència canina i felina La Masia (www.rclamasia.com). Treballa adaptant-se a les necessitats individuals de cada gos per ajudar-lo a dur una vida sense problemes amb la seva família humana. En aquest àmbit realitzen tot tipus de modificació de conductes indesitjades, com poden ser agressivitats, fòbies, problemes d’obediència o qualsevol conducta que doni problemes en la convivència. «No tinc un mètode de treball tancat, però sí una premissa, que és el respecte pels animals», assegura. D’altra banda, des de la residència canina i felina han impulsat alguns esports com el canicròs, l’agility (agilitat canina) i el disc dog, i organitzat exhibicions d’obediència, xerrades informatives i cursos de formació. També col·laboren amb associacions de rescat i gosseres, ajudant-los a rehabilitar els casos més complexos perquè puguin ser adoptats.

 

És recent l’aprovació de la Llei de Benestar Animal d’Espanya. Com afectarà el seu sector?
Esperem que amb aquesta llei les condicions generals dels animals millorin força. Com a hotel per a gossos, realment no hauríem de notar cap canvi en el sector, però sí que esperem que per als gossos i la resta d’animals es cobreixin millor les seves necessitats bàsiques i millori la seva qualitat de vida.

Com va decidir dedicar-se professionalment a l’educació canina?
Des de sempre m’han agradat tots els animals i tenia clar des de ben petit que treballaria amb ells. Tot va venir per l’adopció d’un gos amb problemes: buscant la manera d’ajudar-lo, vaig veure que podia passar el temps que fes falta fins que millorés. I vaig decidir formar-me per tenir més coneixements dels que ja feia servir amb el meu company de quatre potes. I quan vaig ajudar-lo a ell, vaig pensar que també podria ajudar altres gossos.

Quines problemàtiques solen tenir, en els àmbits d’educació, gats i gossos?
Les consultes solen ser molt diverses: que estira de la corretja en caminar, que no ve quan el crides…, fins a fòbies i agressivitats de tota mena, i gent que busca alguna activitat física per fer amb el gos.

Quins són els reptes de l’educador caní?
Un dels meus reptes principals és connectar bé amb les persones que necessiten modificar algun aspecte de la conducta del seu gos, perquè si no ets capaç d’arribar a la gent, no podràs ajudar l’animal.

 

“Des de sempre m’han agradat tots els animals i tenia clar des de ben petit que treballaria amb ells”

 

Com s’integren els propietaris dels animals en l’educació?
Són la part més important en els canvis que farà el gos, sense la seva dedicació és impossible ajudar cap animal. Hi ha de tot, alguns que s’hi impliquen molt i d’altres que esperen que tu facis tota la feina.

Quines activitats esportives es fan que permeten les mascotes i els seus propietaris d’interactuar?
N’hi ha moltes i totes són igual de bones per millorar el vincle persona/gos, escollint-les sempre amb aquesta intenció, divertir-se amb una activitat física conjunta: agilitat canina, flyball, detecció, obediència esportiva, disc dog, canicròs.

Quins serveis ofereixen les residències canines i felines com la que dirigeix?
La nostra residència ofereix servei de residència canina i felina durant tot l’any; proposem grans espais individuals per al descans i espais d’esbarjo comunitari, servei de transport, assessorament en adopcions, educació d’obediència bàsica, modificació de conducta i iniciació a l’agilitat canina, el disc dog i canicròs.

En els darrers anys, els animals de companyia han vist millorar la seva qualitat de vida i s’han integrat molt en la família. Ho detecten, això, des de la seva feina?
Des de fa anys veiem que el fet de cuidar els gossos ha millorat i es nota en com arriben els animals: millor menjar, millor veterinari i més coneixement de les necessitats bàsiques del gos. I això es percep tant en l’aspecte com en la conducta dels gossos.

Sergio Rodríguez Torrejón

Sergio Rodríguez Torrejón

 

Té gossos o gats, vostè? Quina relació hi manté?
Tinc deu gossos i onze gats. Els gats estan en colònia i fan el que volen durant tot el dia, saben que tenen menjar, aigua i refugi quan vulguin. Els gossos, la majoria, solen ser rescatats i ajuden altres gossos amb problemes. Alguns han fet diferents esports, però sobretot són part de la nostra família.

Com col·laboren amb les entitats que defensen els animals?
Les nostres col·laboracions amb les associacions de rescat, gosseres i entitats de defensa dels animals solen ser amb xerrades informatives i exhibicions, però sobretot ajudant a rehabilitar els casos complexos per a la seva futura adopció.

 

 

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari