Entrevista a Roger Parcerisas, de Viles Florides
Entrevista A Roger Parcerisas, responsable de promoció turística de Viles Florides
Enguany fa 11 anys que es va encetar Viles Florides. Quins són els objectius que es plantegen des de l’ens promotor, la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)?
La CHOC es va formar el 1997 per representar, defensar i promoure els interessos de les organitzacions del sector que en formen part –i a través d’elles, dels de les empreses afiliades–, així com per promocionar el consum de productes de tot el sector de la flor i la planta. La CHOC té un paper clau a l’hora de traslladar a les diverses administracions públiques totes aquelles iniciatives, suggeriments i propostes que puguin contribuir a la introducció d’innovacions i millores del sector i dels associats.
Quants municipis participen en el Viles Florides actualment?
Actualment a hi participen 160 municipis catalans i andorrans. I seguim sumant noves poblacions que volen destacar per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.
Viles Florides és un projecte amb l’epicentre al Maresme que pivota al llarg de tot el territori català. En concret, quina és la participació dels municipis maresmencs?
En aquests moments, 22 dels 30 municipis del Maresme ja formen part de Viles Florides. És la comarca catalana amb més representació. Això s’entén, en part, perquè el moviment va començar al Maresme i s’ha anat estenent com taca d’oli per tot el país i ara també per Andorra.
Quin tipus de feina implica als municipis la participació en el projecte de Viles Florides? Com es valora aquest treball?
Viles Florides pretén ser un estímul per a la transformació de tots els racons, pobles i ciutats. És una oportunitat perquè tota la ciutadania s’impliqui en un repte conjunt, el de convertir el seu entorn en un lloc millor per viure-hi, i a més funciona com a estímul de cohesió social. En resum, una vegada un municipi s’inscriu al moviment, el jurat de Viles Florides –que està format per especialistes en jardineria, horticultura i paisatgisme– els fa una visita i a partir d’uns criteris de valoració públics (al web hi ha les bases del programa i els criteris de valoració) s’atorga als municipis participants el distintiu de qualitat en forma d’una, dues, tres, quatre o cinc flors d’honor. Aquests reconeixements s’entreguen durant la festa anual de Viles Florides. És si fa o no fa un símil de les estrelles Michelin per a espais verds i enjardinats.
D’altra banda, quins són els beneficis que es generen en clau urbanística per a les localitats participants, per a la població i també en clau turística?
Hi ha una cosa que tenim clara: apostem i motivem per aconseguir pobles i ciutats més verds i menys grisos. Però és que a més la pandèmia mundial que estem vivim ens ha demostrat que necessitem les plantes, els parcs, els jardins i el verd en general. Tots recordem el confinament, quan cuidar les plantes i els jardins particulars ens va ajudar a passar-ho una mica millor; i posteriorment, un cop vam poder començar a sortir de casa, la gent buscàvem aquestes zones verdes. L’emergència del canvi climàtic és real i fer dels nostres pobles i ciutats unes zones més verdes ens pot ajudar a revertir aquesta mala tendència, si és que encara hi som a temps. Quant a la visió turística, l’objectiu i els beneficis són els mateixos: com més verdor, més atractiu per a tothom, habitants i turistes. El moviment Viles Florides és un producte de turisme de Catalunya avalat per l’Agència Catalana de Turisme.
Com ha afectat la pandèmia el sector de l’horticultura i la floricultura? I ara l’embat d’una nova crisi mundial generada per la guerra a Ucraïna tampoc no ajuda…
Com deia anteriorment, la pandèmia ens va fer veure que els espais verds són imprescindibles per a la salut en general, però també per a la salut mental. Pel que fa a aquesta guerra recent, la situació és molt trista i esperem que s’aturi aviat i que tots aquells pobles i ciutats devastats per la guerra tornin a ser espais verds i plens de vida en un futur no gaire llunyà.
Com s’està reconvertint el sector per plantar cara a aquests nous temps més globals i complexos?
El sector ja fa anys que ha entès que és clau per frenar el canvi climàtic i treballa per proporcionar a tota la societat més verd i més accessibilitat a fi de fer dels nostres espais uns llocs més sostenibles per frenar aquesta altra «guerra climàtica».
Cal fer pedagogia i promoció perquè integrem les plantes i les flors en les nostres vides? Se’n fa d’alguna manera, per exemple a les escoles?
Per descomptat! Des de Viles Florides ja fa anys que treballem amb les escoles en aquesta educació ambiental. El darrer curs, per exemple, i per cinquè any, vam portar a Olot el nostre projecte educatiu. Hi van participar en total uns 650 alumnes d’entre set i onze anys de set centres educatius del municipi. El projecte vol implicar els més petits en la millora i manteniment dels espais verds i enjardinats de la ciutat, fomentant així el respecte per l’entorn natural i el medi ambient i incentivant la creació d’espais verds en els seus propis centres.
Quins objectius de futur es plantegen per al projecte?
A Viles Florides volem seguir ajudant a motivar els pobles i ciutats a millorar els seus espais verds urbans, però el que volem sobretot és que aquests municipis que vulguin el segell de Viles Florides trobin en nosaltres una font de motivació per seguir fent accions de millora dins el seu nucli urbà, enfocades a la gent que hi viu i també als visitants i turistes. No ens posem cap meta, cap xifra, busquem la qualitat i no la quantitat. I si mirem enrere, al llarg d’aquests anys, podem veure l’evolució i millora que han fet els pobles i ciutats pel que fa als espais verds i enjardinats, i això ens motiva a seguir.
Qui integra la CHOC?
- Ass. Empresaris Usuaris d’Energia
- Ass. d’Empresaris Majoristes
- Mercabarna-flor
- Gremi de Jardiners de Catalunya
- Ass. Catalana d’Escoles d’Art Floral i Jardineria
- Ass. Productors de Flor Tallada
- Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
- Gremi de Floristes de Catalunya
- Institut Agrícola Català de Sant Isidre
- Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya
- Unió de Pagesos
- Federació d’Agricultors Viveristes de Catalunya
- Asociación Española de Centros de Jardinería.
- Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).