Publicat el 23/05/2024

 

«El nom ‘Floral’ del festival fa referència a una de les activitats més característiques dels nostres dos pobles, el cultiu de la flor, i és un homenatge a les persones que treballen al sector primari, a la gent que construeix des de la base.»

 

Martí Sancliment és el director artístic del Festival Floral juntament amb la cantant Judit Neddermann. A més, és el responsable de la productora Neandertal Records, des d’on s’encarrega de l’organització, gestió i producció d’esdeveniments culturals com el Festival Floral. Hi parlem d’aquesta proposta que es desenvolupa amb perspectiva de gènere a Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt els dies 24, 25 i 26 de maig.

Com va néixer el Festival Floral?

El Festival Floral va celebrar la seva primera edició l’any 2022. Tot i així, és una idea que ve de lluny. La Judit i jo som de Vilassar, ella de Mar i jo de Dalt. Fa anys que ens uneix una forta amistat. Ens agrada dir que el festival sorgeix de l’amor, de l’amistat que compartim i també de l’afecte que tenim pels nostres pobles. Els dos ens dediquem al món de la música i de la cultura, des de perspectives diferents, i teníem ganes d’emprendre un projecte plegats, de crear un festival que reunís propostes de molta qualitat i també de nova creació i que tingués els nostres pobles com a principals escenaris. A vegades Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar han caminat donant-se l’esquena i això és absurd. No s’entén un poble sense l’altre i el patrimoni que compartim és la millor manera d’explicar-ho. Per això el Festival Floral desenvolupa tots els seus concerts i activitats en espais singulars dels nostres pobles, com la Torre d’en Nadal, un dels edificis més antics de Vilassar de Mar, construït al segle xvi en temps de pirateria i de fundació de la vila, o la masia de Can Rafart de Vilassar de Dalt, un mas pagès i originari del segle xiii, reformat posteriorment com a casa d’estiueig al segle xx. El nom del festival, ‘Floral’, fa referència a una de les activitats més característiques dels nostres dos pobles, el cultiu de la flor, i és també un homenatge a les persones que treballen al sector primari, a la gent que construeix des de la base.

La perspectiva de gènere és el seu tret identificatiu. Quina resposta ha tingut fins ara aquest plantejament per part del públic?

La perspectiva de gènere és un dels seus trets identificatius, però no pas l’únic. També ho és la qualitat de les propostes artístiques que programem o el nostre compromís amb el territori. Crida l’atenció el fet que el Festival Floral sigui un esdeveniment que només programa propostes liderades per dones perquè ens hem acostumat a veure el contrari, festivals que només programen propostes encapçalades per homes.
La resposta del públic està sent molt positiva. El primer any vam exhaurir totes les entrades per als concerts de nit i enguany tornarà a ser així. El públic té ganes de veure propostes singulars i de qualitat, i això és el que troba a la programació del Festival Floral. Hi ha gent que ve perquè coneix alguns dels projectes que presentem, però també hem vist gent que ve amb ganes de descobrir noves propostes. En un festival hi ha molts factors que poden resultar atractius, i al capdavall estem proposant una experiència per al públic assistent: concerts a l’aire lliure en espais històrics, acompanyats de gastronomia de proximitat i vins amb DO Alella; propostes artístiques de moltíssima qualitat que, a més, són liderades per dones. La perspectiva de gènere és una decisió de justícia i política que decidim des de la direcció del festival, però el que ha d’animar i convèncer la gent de venir és la qualitat del projecte i de les artistes que programem.

En general, els festivals culturals a Catalunya van assumint cada cop més la perspectiva de gènere o potser encara hi ha molt camí per recórrer?
Els darrers anys s’ha fet molt de camí, i encara en queda per recórrer. En l’àmbit de la música pop i moderna, i segons l’Anuari de la Música 2023, la presència de dones als cartells dels principals festivals catalans ha assolit la xifra més alta de la història, amb un 45 %. Però continua havent-hi gèneres en què la discriminació és encara molt acusada, com és el cas de la música electrònica, del jazz i, sobretot, de la clàssica. Cal veure com es va normalitzant i consolidant aquesta tendència. Si mirem enrere, però, veurem que els escenaris sempre han estat ocupats per homes i que és necessari un temps llarg per consolidar aquest canvi. Però, més enllà de les cares visibles dalt dels escenaris, des del festival també volem reivindicar la presència de dones en els diferents sectors de la cultura, com és el cas de l’àmbit tècnic, de la producció i de la gestió cultural. Des de Neandertal Records intentem garantir la paritat i la igualtat també en aquest sentit.

“Crida l’atenció el fet que el Festival Floral sigui un festival que només programa propostes liderades per dones perquè ens hem acostumat a veure el contrari, festivals que només programen propostes encapçalades per homes”

Com funciona el fet de vincular Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar com a espais escènics? I com integren el coneixement del patrimoni dels dos municipis en el festival?

Estem molt contents d’aquesta vinculació. Com pot ser que dos pobles veïns visquin d’esquena l’un de l’altre? L’era de l’opulència ens ha fet creure que podem prescindir dels altres, que cada municipi ha d’abastir-se amb equipaments per si sol. Nosaltres som del parer que hem de teixir xarxa entre els municipis veïns i crear veïnatge i comunitat, també en l’àmbit cultural. Vilassar de Dalt disposa d’un teatre extraordinari, La Massa, que ha de ser accessible i conegut per tota la gent dels pobles veïns. Vilassar de Mar té un patrimoni extraordinari que hem de reivindicar i donar a conèixer. El Festival Floral vol teixir i enfortir els llaços entre els nostres dos pobles. Si volem defensar el territori, l’hem de conèixer i ens l’hem d’estimar. Quan un s’estima i coneix el poble on viu, després és més fàcil que participi en la seva vida associativa i prengui part de la cultura popular.
En aquesta línia, des del Festival Floral organitzem tots els nostres concerts en espais singulars i patrimonials dels dos pobles, com són enguany la masia de Can Rafart i L’Estrella de Vilassar de Dalt, i la Torre d’en Nadal i el jardí de Can Sust de Vilassar de Mar. A més, organitzem una ruta a peu i comentada en cadascun dels dos pobles perquè el públic pugui conèixer millor la història i els secrets que amaguen els carrers i edificis. Aquestes rutes són a càrrec d’Ineditours, una empresa local i especialitzada en rutes guiades i culturals, i les fan amb molta passió i coneixement!
Finalment, intentem mantenir alguns dels espais any rere any, però d’altres els anem variant, i així anem ampliant el coneixement del nostre patrimoni. En les edicions anteriors hem organitzat concerts també al Teatre LaMassa, als jardins de la masia Can Banús i als forns romans de Vilassar de Dalt, així com a Can Bisa, a Vilassar de Mar.

Quin cartell proposa el Festival Floral enguany, en la seva tercera edició?

El cartell d’aquest any és molt potent, i ho és perquè hem trobat un equilibri entre propostes molt consolidades i projectes emergents o menys coneguts, tots d’una qualitat increïble. Aquest any inaugurem el festival el dia 24 de maig a Vilassar de Mar amb un doble concert. La cantant Magalí Sare serà la primera veu a sonar al festival amb el seu disc Esponja, en un concert amb el qual tanca la seva gira. Es tracta d’una proposta molt personal, potser el seu projecte més íntim, i hi recull la diversitat de gèneres que domina, des de la música popular i folk fins al jazz o el pop.
Posteriorment actuarà Christina Rosenvinge, un referent indiscutible de l’indie espanyol. Serà un concert molt especial, ja que Rosenvinge celebrarà els seus 60 anys en el si del Festival Floral amb un concert, Pequeña antología, que recorre els principals temes de la seva carrera musical. Finalment, tancarem la nit amb la sessió electrònica de Pussil de Asalto, dues discjòqueis de Vilassar de Mar.
L’endemà, dissabte 25 de maig, tenim una cita amb la dansa. La ballarina i coreògrafa Ariadna Peya ens presentarà una peça inèdita i plantejada específicament per al Festival Floral. Atenció, que hi haurà sorpresa, perquè Peya s’acompanyarà d’una convidada molt especial! Aquest espectacle tindrà lloc a l’Estrella, a Vilassar de Dalt, i hi podran accedir totes les persones que tinguin l’entrada, però també aquelles que disposin de l’abonament del Festival Revela’t, amb el qual enguany ens hem unit per compartir programacions.
Al vespre començaran els concerts al Parc de Can Rafart. La primera serà Eva Fernández, una jove promesa del jazz català que destaca com a saxofonista i cantant. La seva trajectòria és impecable: ha estat membre de la Sant Andreu Jazz Band i ha compartit escenari amb Perico Sambeat, Dick Oatts, Ken Peplowski, Ignasi Terraza, Bobby Gordon, Jesse Davis, Terell Stafford, Wycliffe Gordon, Josep M. Farràs, Scott Robinson, Josep Traver, Matthew Simon, Llibert Fortuny, Carles Benavent o Jordi Bonell, entre d’altres .
Més tard serà el torn de MARO, una altra de les caps de cartell del Festival. MARO està omplint escenaris arreu del món i aquest serà un dels seus primers concerts a Catalunya! Ens hi presentarà el seu nou disc Hortelã (2024) en un format molt íntim i proper!
Finalment, tancarem la nit amb Les Fricandones, dues DJ que ens proposaran la millor música electrònica per acabar dempeus i ballant, en una sessió que estarà acompanyada per una exposició projectada i visual del Festival Revela’t.
El diumenge 26 de maig és el darrer dia del Festival. Tornarem a Vilassar de Mar per gaudir d’un vermut popular al carrer Masriera, al costat dels jardins de Can Sust. Dins els jardins oferirem l’últim concert, a càrrec de OKDW, una proposta nova, fresca i que ha debutat recentment amb el seu primer disc 08880, presentat aquest 2024. És una proposta emergent que està sent tota una revelació pel seu caràcter directe i innovador, amb música molt propera a l’R&B però amb matisos de soul, jazz, i pop contemporani en català.

Quines activitats complementàries es faran?

A banda dels concerts, oferim la visita guiada a Vilassar de Dalt el dissabte 25 de maig a les 19 h, des de L’Estrella fins a Can Rafart. També oferim la visita guiada a Vilassar de Mar, el diumenge 26 de maig a les 11 h, que començarà a la Plaça de l’Ajuntament i acabarà als jardins de Can Sust, abans del concert.
Aquest any ens hem volgut vincular amb el Festival Revela’t, el festival de fotografia analògica de Vilassar de Dalt, i compartim algunes programacions. Un exemple en serà l’exposició efímera en forma de projecció que des del Revela’t faran dissabte, després dels concerts, sobre la façana de Can Rafart. També volem destacar que l’espectacle d’Ariadna Peya serà enmig d’una de les exposicions del Revela’t; concretament, de l’exposició de la reconeguda Cristina de Middel. I, finalment, el diumenge 19 de maig organitzem un vermut electrònic a les 12.30 h del migdia amb Angela Blackburn, àlies DJ Metralleta, a la fàbrica de Cal Garbat de Vilassar de Dalt.

Amb quin suport compten per desenvolupar el festival?

Comptem amb diversos suports; d’una banda, tot l’equip de l’associació Neandertal Records, que treballem en la producció, coordinació i logística del festival creant un equip de voluntàries de l’associació, molt actiu durant el festival.
Comptem també amb el suport dels ajuntaments de Vilassar de Dalt i de Vilassar de Mar, que ens faciliten materials com cadires, tanques de vianants i els escenaris, a més dels permisos d’ús dels espais de concert. Tots dos ajuntaments col·laboren també econòmicament amb el festival: a través d’una subvenció de concurrència competitiva en el cas de Vilassar de Dalt, i de la contractació de serveis per celebrar el festival, en el cas de Vilassar de Mar.
A més, en les darreres edicions hem tingut també el suport del Consell Comarcal del Maresme i de la Diputació de Barcelona a través de subvencions de concurrència pública, i un ajut del Departament de Cultura per a la programació artística.
Per a nosaltres també és molt important el suport que rebem d’empreses privades en forma de patrocini, en què destaquen especialment empreses del territori com Vilallar, El Rebost de la Juliette, Conservas Dani i la Fundació Sorli, que es dedica a la divulgació en l’àmbit de les polítiques de gènere.
Amb tot, el festival també genera els seus propis recursos a través de la venda d’entrades. Tots aquests recursos són necessaris per poder cobrir la despesa artística, tècnica i de producció, garantint pressupostos i sous dignes.

Quins projectes de futur es plantegen?

Des de Neandertal Records fem moltes més activitats durant l’any. Com a projectes de futur i els més importants, ara mateix estem impulsant el projecte Sinèrgic, un projecte social que vol fer arribar la música a les persones que més ho necessiten. El projecte planteja concerts íntims a plantes de tractament en centres hospitalaris públics, sessions de musicoteràpia per a infants en cures pal·liatives i tallers col·lectius de música a centres penitenciaris. A banda d’això, fa uns anys que portem el cicle ‘Parcs en concert’ amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb l’organització d’un total de deu concerts a l’aire lliure als diferents parcs naturals de la Diputació de Barcelona!
A més, treballem també en altres projectes que posen la música al centre, sempre amb perspectiva social i de gènere, organitzant petits concerts en espais singulars!

Redacció La Clau

Deixa un comentari