Publicat el 07/03/2024

Entrevista a la Clika.

Enguany es faran un total de 121 cantates en les que hi participaran més de 25.000 infants.

La Clika és un projecte social sense ànim de lucre que promou la música i la cultura a la infantesa. Connecten la música amb la mainada a través de l’univers narratiu de nou personatges que formen la colla que dona nom al projecte, La Clika. Ells i les seves aventures són el fil conductor de totes les iniciatives del projecte. A través de l’univers de La Clika, generen recursos gratuïts per enfortir l’aprenentatge musical als centres de primària, proporcionen materials per fer música en família i organitzen espectacles familiars i cantates escolars, que desperten l’amor per la cultura i la música en viu en la quitxalla.

Aquesta entrevista ha estat contestada entre la Berta Pellicer, com a membre de la banda (dona vida al personatge de la Mel), i l’Èlia Manté, integrant de l’equip coordinador del projecte.

Quan neix el projecte de La Clika?

La Clika com a projecte va començar l’any 2019. En format de cantata per a cicle inicial, la iniciativa neix a base d’11 cançons originals i de diversos gèneres preparades per aprendre a l’aula i representar en una cantata a final de curs. El primer any, el 2019, van participar a les cantates 80 escoles; enguany, ja en són 670. Es faran un total de 121 cantates en què participaran més de 25.000 infants!

Durant aquests anys, la música de La Clika ha evolucionat en nous cursos pedagògics, que estaran disponibles per a les escoles el pròxim any, i entre els quals hi ha recursos per aprendre a tocar l’ukulele, materials per fomentar la creativitat i composició entre infants i molt més!

El projecte també ha crescut fora de les aules amb l’espectacle per a festes majors presentat als escenaris el darrer estiu, en el qual els personatges de La Clika, en carn i ossos, canten i ballen el repertori amb una energia que transforma el concert en una autèntica festa!

Què significa el nom?

La particularitat del projecte és el món narratiu que l’envolta: totes les activitats, recursos i iniciatives Clika tenen com a protagonistes una colla de deu amigues i amics.

CLIKA: colla d’amics que comparteixen aventures, juguen, aprenen i s’ho passen d’allò més bé.

Sinònims: banda, colla. Origen geogràfic: Sud-amèrica.

Adoptat pels estils de música moderna més gamberros, el trap i el rap, com a terme per referir-te als teus amics, a la teva banda, el concepte «clika» s’ha transformat en una paraula sense fronteres.

Ens va semblar un nom fresc, divertit i juganer, igual que la nostra colla d’amigues!

“Durant aquests anys, la música de La Clika ha evolucionat en nous cursos pedagògics, que estaran disponibles per a les escoles el pròxim any, entre els quals hi ha recursos per aprendre a tocar l’ukulele, materials per fomentar la creativitat i composició entre infants, i molt més!”

Quants personatges integren el projecte?

La Clika està formada per deu amics: l’Aissatou, l’Aran, la Lola, la Mel, en Massin, en Roc, la Reel, la Shui, en Tomàs… i la Neu!, la gosseta d’en Roc, que els acompanya a tot arreu i ja s’ha convertit en una més de la colla.

A grans trets, quins valors representen els diferents personatges?

Amb l’Aran parlem de sentiments, emocions i l’art com a eina per explorar-los; amb la Shui parlem d’ecologia, respecte i amor pel planeta; amb la Neu parlem de les pors a l’hora d’anar a dormir; amb la Mel parlem del suport i la importància dels amics; amb en Tomàs parlem de la identitat, la confiança i l’autoestima; amb en Massin parlem de la diversió i el joc com a eines per al creixement i l’aprenentatge; amb la Reel parlem de l’alegria, la màgia i la il·lusió; amb en Roc parlem d’inclusió i la lluita contra el bullying; amb la Lola parlem d’imaginació, somnis i inventiva; i amb l’Aissatou parlem d’empoderament i la lluita per la igualtat de gènere.

“El que més ens agrada dels concerts és poder cantar i ballar gaudint de totes les cançons. Però sobretot ens encanta quan el públic ens ajuda a cantar, ballar i divertir-nos a dalt de l’escenari”

 

Com treballeu les cançons que feu?

Les cançons de La Clika sonen en escenaris en dos formats molt diferents. Per una banda, a les cantates, en què enguany participen 25.000 infants de tot el territori de parla catalana. I per l’altra, als concerts de festa major, un espectacle en què quatre membres de La Clika pugen a l’escenari a cantar el repertori que els infants treballen a l’escola.

Les cantates es preparen a l’hora de música durant tot l’any a través de materials per aprendre la lletra, recursos per tractar les temàtiques, vídeos per practicar les coreografies i pistes instrumentals per afinar la melodia.

Per parlar de com s’aprenen les cançons per a l’espectacle, val més que us ho expliqui algú que ho viu des de dins… Mel?

MEL: Hola! Els meus amics i jo, quan ens vam haver d’aprendre les cançons per cantar-les al concert, primer de tot ens vam llegir tota la lletra –que, per cert, és molt interessant– i després ens vam escoltar les cançons i els ritmes, cantant i ballant moltes vegades fins que ja les vam poder cantar de memòria.

Què us agrada més dels concerts que feu?
MEL: El que més ens agrada dels concerts és poder cantar i ballar gaudint de totes les cançons. Però sobretot ens encanta quan el públic ens ajuda a cantar, ballar i divertir-nos a dalt de l’escenari.

Quantes cançons teniu en el vostre repertori i a quin públic les adreceu?

Hi ha onze cançons que els infants s’aprenen a l’escola per a les cantates, i al concert de festa major es canten totes… i una de regal!

El públic és familiar, els nens i nenes normalment comencen a connectar amb la música de La Clika cap als quatre o cinc anys.

Com definiríeu el vostre estil de música?

No tenim un únic estil de música, amb cada cançó viatgem a un gènere diferent… Tenim cançons de pop (Capità, Colors, Somni), rock (No el deixis sol), reggae (Els amics), ska (Jo vull jugar, Jove i alegre) i reggaeton (Un món més real).

Quins jocs i productes teniu de La Clika?

A la paradeta de La Clika, que podeu trobar online, als concerts i a les cantates, hi venem productes que ens ajuden a finançar el projecte pedagògic gratuït per a les escoles. Allà trobareu el joc de taula Clika!, un joc de memòria, velocitat i música; el conte La Pachamama i la capa màgica, puzles de cada el Boc’n’Roll, el vinil per personalitzar samarretes i un lot amb estoig, adhesius i bloc de notes.

Entrevista: Albert Calls

 

Deixa un comentari