Publicat el 09/05/2024

Entrevista a Daniel Guzmán: EcoConstruir 2024

 

La bioconstrucció busca minimitzar l’impacte ambiental dels edificis utilitzant materials naturals, tècniques tradicionals i solucions passives que aprofiten recursos com el sol, el vent i la llum

En què consisteix, a grans trets, l’EcoConstruir’24 que tindrà lloc a l’ecoHUB?
L’EcoConstruir’24 és un esdeveniment anual que reuneix professionals, experts i públic en general amb l’objectiu de promoure la construcció sostenible i l’arquitectura bioclimàtica; un espai on es presenten les últimes tendències i innovacions en materials ecològics, tècniques de construcció sostenibles, solucions d’eficiència energètica i gestió de l’aigua. Aquest any fem èmfasi en l’ocupació amb oportunitats atractives per a aquelles persones que estan en procés de recerca de feina o per a aquelles que ja treballen en aquest àmbit i volen fer un salt qualitatiu en la seva trajectòria professional.

Quants expositors hi participen i quin tipus d’empreses són?
En l’edició de 2024, EcoConstruir comptarà amb uns vuitanta expositors. És referència dins del sector com a punt de trobada de les ments més brillants i compromeses amb la bioconstrucció i l’arquitectura sostenible, una plataforma exclusiva per a l’intercanvi d’idees, amb el treball en xarxa entre professionals i empreses.

Quines activitats es faran durant la fira?
A més de l’exposició de productes i serveis, a EcoConstruir 2024 es duran a terme diverses activitats, com ara conferències, tallers, taules de debats i presentació de projectes.

En què consistirà el pavelló dedicat als oficis? I l’expositor digital?
El pavelló dedicat als oficis tindrà com a objectiu mostrar la importància dels oficis tradicionals en la bioconstrucció. Hi haurà demostracions en directe de tècniques com la construcció amb terra crua, estucs i la col·locació de pedra natural.
L’expositor digital serà una plataforma virtual on els visitants podran trobar més informació sobre els expositors i els productes i serveis que ofereixen. A més, els expositors digitals tindran presència en l’app per organitzar reunions amb potencials clients o col·laboradors, i gaudiran en la fira d’espais exclusius on dur a terme les entrevistes. L’expositor digital és una manera de fer possible a empreses i talents la participació en aquest magnífic esdeveniment.

Com va néixer aquesta iniciativa d’EcoCONSTRUIR?
EcoConstruir neix d’un projecte organitzat per nou ajuntaments del Maresme: Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, el Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Tiana i Vilassar de Mar. A més, el centre d’innovació tecnològic EcoHUB compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

«El sector està creixent en tot l’Estat, però podem dir molt orgullosos que a Catalunya som referents i hi ha grandíssims professionals reconeguts en els àmbits nacional i internacional.»

Quins projectes de futur es plantegen?
Dins de l’objectiu de donar a conèixer les diferents tècniques i productes d’innovació en el sector, l’EcoHUB pretén ser un espai on dignificar els diferents oficis i especialitzacions tècniques, oferint formació i esdeveniments exclusius per a professionals. Així mateix, l’espai serà motor d’esdeveniments perquè els particulars puguin ser coneixedors d’aquests productes, tècniques i serveis especialitzats en el sector de la construcció del segle xxi.

En què consisteix la bioconstrucció?
La bioconstrucció és una filosofia de construcció que busca minimitzar l’impacte ambiental dels edificis utilitzant materials naturals, tècniques tradicionals i solucions passives que aprofiten els recursos naturals com ara el sol, el vent i la llum natural.
En quin nivell es troben les empreses del sector del país?
És un sector que està creixent en tot l’Estat, però podem dir molt orgullosos que a Catalunya som referents i hi ha grandíssims professionals reconeguts en els àmbits nacional i internacional.

Les ciutats del futur passen per la bioconstrucció. Es va en la direcció adequada?
Sí, la bioconstrucció és una direcció necessària per a la creació de ciutats més sostenibles i saludables. Els edificis construïts amb criteris bioclimàtics consumeixen menys energia, generen menys residus i ofereixen més confort als seus habitants. Anem en la direcció adequada? Sí: tot i que el ritme encara és una mica lent, cada cop hi ha més consciència i la direcció és molt clara.

Què es pot trobar a l’ecoHUB de Cabrera de Mar?
L’ecoHUB és un centre d’innovació en bioconstrucció i paisatgisme, un espai de treball únic on professionals de diversos àmbits s’uneixen per assessorar en el desenvolupament de projectes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
EcoHUB també compta amb una exposició permanent on podeu trobar productes innovadors i d’alta qualitat de marques reconegudes en el sector de la tecnologia, la construcció i el paisatgisme. A més, l’ecoHUB organitza regularment esdeveniments i activitats obertes al públic i professionals com ara formacions, conferències, debats, tallers i visites guiades. L’ EcoHUB pretén ser motor referent en el sector de la bioconstrucció fent xarxa de professionals de diferents àmbits i tècniques.

«La bioconstrucció és una direcció necessària per a la creació de ciutats més sostenibles i saludables»

Redacció La Clau

Deixa un comentari