Entrevista a Cristina Puig i Sven Huber, de Fiction Express
Entrevista a Cristina Puig i Sven Huber.
Fiction Express és una plataforma educativa digital per a escoles que connecta autors professionals i lectors, fomentant el diàleg creatiu entre ells per tal de cocrear novel·les amb l’objectiu d’impulsar l’hàbit lector i les competències lingüístiques dels alumnes.
Existeix en català, castellà i anglès. Cada vuit setmanes inicien la publicació de nou llibres diferents, per capítols, deixant l’argument a la decisió dels lectors. Ells, amb els seus vots i el diàleg amb els autors en un fòrum interactiu a temps real, són els qui decideixen com continua l’argument de la trama narrativa. Actualment Fiction Express es troba a gairebé 300 escoles de Catalunya, més de 30 de les quals al Maresme. Al món, és present a més de 8.000 centres de 65 països.
Ens expliquen el projecte els seus cofundadors: la Cristina Puig, vinculada des dels temps dels seus avis a Sant Vicenç de Montalt, i l’Sven Huber.
Com neix la plataforma Fiction Express?
Nosaltres sempre hem cregut en el poder de la lectura per forjar el futur de nois i noies. Vam iniciar el nostre camí amb Boolino, un portal de recomanació de llibres, l’any 2012. El 2016 vam crear Fiction Express, inicialment només al Regne Unit i en llengua anglesa, i el 2018 vam expandir la plataforma aquí i a altres països per a l’aprenentatge de l’anglès a les escoles. L’any 2019 vam obrir Fiction Express en català i castellà. Avui ja som presents en més de 60 països.
Quines propostes ofereix?
Fiction Express té diverses cares segons qui l’utilitza: per als alumnes és un entorn en què participen en l’escriptura d’un llibre amb els autors a través de les seves votacions i conversant-hi en un fòrum. Per als docents, aquesta cocreació de novel·les és el pretext per treballar la llengua i les seves quatre dimensions de manera integral, incloent-hi un aprenentatge per projectes, treball en competències transversals, etc. En aquest sentit, la plataforma esdevé un mètode de què disposa el professor per fer mesurable l’activitat de cada alumne i personalitzar-ne l’aprenentatge. A més, tots els llibres publicats anteriorment es mantenen en una gran biblioteca de lliure accés per als usuaris. Seguim les premisses de la nova llei i, gràcies al nostre equip de continguts educatius, garantim la cobertura dels nous requeriments.
«És molt enriquidor i emocionant implicar els joves en la creació de novel·les»
Quins objectius es plantegen?
El nostre objectiu és impulsar l’hàbit lector i les competències lingüístiques dels alumnes, fomentant-ne l’esperit crític, el poder de decisió, la creativitat i el respecte en un ambient que coneixen bé, com és el digital. Indubtablement, l’adquisició d’aquestes qualitats incidirà positivament en el futur de l’alumne. Tot això es fa amb un mètode alineat amb el currículum per competències i utilitzant una metodologia única, interactiva i participativa.
A quin públic s’adreça el projecte?
La plataforma inclou tres nivells d’aprenentatge, tant en català com en castellà i anglès, amb un llibre per nivell en cada llengua. Els nivells fan referència a 5è i 6è de primària, 1r i 2n d’ESO, i 3r i 4t d’ESO, respectivament. Els alumnes hi accedeixen a través d’un usuari personal i sempre dins del marc de les assignatures de llengua a l’escola, que és qui adquireix el producte. En anglès tenim una versió original per a nivells alts d’anglès o nivell nadiu i una versió alineada amb els nivells a partir de l’A2.
Quin tipus d’obres publiquen i de quins autors?
Treballem amb autors de primer nivell, tals com Jordi Sierra i Fabra, Maite Carranza o Francesc Miralles, entre d’altres, i el mateix passa amb els autors de parla anglesa. Són tots autors professionals i de gran renom. Es publiquen novel·les de cinc capítols (se’n publica un setmanalment) que abasten tots els gèneres literaris, amb continguts curriculars que es poden utilitzar transversalment en altres assignatures o en l’avaluació per projectes: històrica, realista, misteri i terror, fantasia i ciència-ficció.
“Tal com ja vam fer només començar el primer confinament durant la pandèmia, hem decidit obrir la plataforma durant els propers tres mesos i permetre a més docents conèixer-la de manera gratuïta”
Què aporten els lectors al projecte?
Ells ho són tot, són els qui decideixen els arguments i els qui ens fan seguir endavant amb el projecte. És molt enriquidor i emocionant implicar els joves en la creació de novel·les. La seva col·laboració és decisiva: a través del fòrum interactiu amb l’autor i d’una plataforma de votació amb tres opcions decideixen com continuarà la trama. Quan s’acaba el cicle, els lectors amb comentaris destacats al fòrum accedeixen a una trobada virtual amb l’autor. Volem que llegeixin, obrir-los portes, i amb aquest objectiu seguirem treballant.
Com valoren la interacció amb els centres d’ensenyament i l’alumnat?
Aconseguim que els joves llegeixin i, sobretot, que entenguin el que llegeixen, que són dos reptes de l’era digital tant a les escoles com a les llars. Som conscients del paper que tenim a les aules i ens ho prenem com una gran responsabilitat. Estem encantats amb la implicació de professors i alumnes, que és total. La comunicació és fluïda i ens agrada treballar en un ambient de comunitat al voltant de Fiction Express. A més, incentivem la participació i els animem a donar-nos la seva opinió sobre la plataforma i els recursos que els oferim. Ens agrada escoltar-los per fer una eina adaptada a les seves necessitats: ells cocreen Fiction Express amb nosaltres.
Cap on volen fer créixer el projecte?
Actualment, més de mig milió de lectors de més de 8.000 centres educatius de tot el món ja utilitzen Fiction Express, i el nostre objectiu és canviar la vida de 10 milions de nens a través de l’educació en els propers anys. Estem convençuts que es pot fer; hem d’aconseguir que les noves generacions tinguin més habilitats lectores, no pas menys.
“Aconseguim que els joves llegeixin i, sobretot, que entenguin el que llegeixen, que són dos reptes de l’era digital tant a les escoles com a les llars”
Com s’accedeix a la plataforma digital i com s’hi pot participar?
Es pot provar gratuïtament a través del nostre web, https://cat.fictionexpress.com. De fet, tal com ja vam fer només començar el primer confinament durant la pandèmia, hem decidit obrir la plataforma durant els propers tres mesos i permetre a més docents conèixer-la de manera gratuïta.
Entrevista: Albert Calls