Publicat el 06/06/2024

Entrevista a Arnau Paris Masip, cuiner i gastrònom

 

L’Arnau Paris Masip (Barcelona, 1988) sempre s’ha considerat un amant de la cuina i la gastronomia. Es va formar en el món de l’empresa i les finances, i no va ser fins al 2021, després de guanyar el concurs de talents MasterChef, que va decidir enfocar la seva vida cap a la cuina. Després de cursar un màster al Basque Culinary Center i de passar per les cuines dels Casals, en l’actualitat gestiona el Molí de la Vansa, on desenvolupa el seu projecte d’oleoturisme. És cofundador de la marca Specials, d’espècies ecològiques, i un dels presentadors del programa Cuines de TV3, a més de col·laborador del Tot es mou i a Ràdio Estel. Tot el temps lliure que té el passa entre fogons. Per Sant Jordi va publicar el llibre oficial del Cuines

Com neix la seva afició a la cuina i la gastronomia?
De ben petit sempre havia tingut curiositat pel que passava entre fogons. La cuina és una manera d’entendre com canvien les coses, ja que quan cuinem estem transformant ingredients.
El primer regal que vaig demanar als Reis Mags va ser una cuineta de joguina, on jo jugava a fer que preparava plats deliciosos a la família i els amics.

Quins són els seus referents en l’àmbit culinari?
He tingut diversos referents al llarg de la vida. Us diria que, en el passat, figures com Jordi Cruz o David Muñoz eren un referent. Actualment els continuo admirant, però he ampliat la visió que tinc de la cuina amb figures com Oriol Rovira (restaurant Els Casals), Luis Alberto Lera (Lera), Fina Puigdevall (Les Cols), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Maria Nicolau…
A mesura que creixes en un terreny, descobreixes coses noves que t’impressionen i el teu ventall de recursos creix.

Què va suposar l’experiència de MasterChef 9?
Una experiència única, molt extrema. Va suposar poder enfocar la meva vida cap a allò que desitjava, que era la gastronomia, poder entrar en una cuina professional per viure-la en persona. Va suposar poder fer del meu hobby el meu dia a dia.

Parli’ns del projecte del Molí de la Vansa i d’oleoturisme, que vostè impulsa.
És la masia de la meva família des de fa generacions. Es tracta d’un projecte de retorn a les arrels i al territori, de mirar el món des d’una perspectiva local. És un camp on poder córrer i experimentar. Els avis vivien de la terra, i nosaltres intentem predicar-la amb el producte. Elaborem un oli d’oliva verge extra ecològic, d’una varietat recuperada, i seguim les tradicions de sempre. Ens fascina mirar l’entorn i intentar entendre què hi passa. Actualment també presentem una oferta gastronòmica amb l’ elaboració de plats i experiències a partir dels fruits de la terra.

I hi proposen experiències com ara cuinar amb vostè, un sopar privat o la cohesió d’equips…
Es tracta de portar la cuina més enllà d’un dinar o d’un sopar, de viure-la des d’un altre prisma, que generi una emoció, perquè sigui recordada més enllà de l’àpat. Nosaltres oferim la possibilitat de sentir-se cuiner durant una estona, d’entrar a les nostres cuines i cuinar com un més, per tal de sorprendre els amics i la família.
Això també ho organitzem a un nivell superior per a empreses, com a activitats de team building.

És cofundador de la marca Specials, d’espècies ecològiques. Com va sorgir aquest projecte?
De la necessitat de dinamitzar la cuina del dia a dia; i és que, per desgràcia, en general es cuina poc. Tenim poc temps, poques ganes i poques idees, però, en canvi, tenim unes aliades perfectes a les quals traiem poc suc: les espècies. Specials neix de la voluntat de fer que la gent cuini més a casa, a partir de barreges úniques d’espècies ecològiques, amb una bona difusió a través de xarxes socials, amb idees, trucs i receptes.

Des de TV3 i el programa Cuines s’acosta la gastronomia al gran públic. Quin balanç fa del seu pas per aquest mitjà?
Ha sigut com tornar a casa, és un plaer i un gust poder formar part de la família 3CAT amb un format de cuina. M’encanta comunicar i fer una cuina pim-pam, i fer-ho en català. Em resulta molt divertit colar-me cada tarda a casa de la gent amb idees fresques i noves sobre com podem fer una cuina per al nostre dia a dia.

Com definiria la cuina que fa?
Ràpida, original i bona, per a aquells dies que tens poc temps i vols menjar bé.

On estan els límits en la cuina més actual i innovadora?
Al paladar de cadascú; jo penso que hi ha públic per a tot, i que és positiu que hi hagi diferents tendències culinàries. Per sort, el gust és molt personal i cadascú tenim el nostre. D’aquesta manera promovem que la cuina sigui un camp d’experimentació on es troben diferents disciplines com la química, la història, l’agricultura, la filosofia, la música…
Després, cadascú té la llibertat d’escollir aquella oferta gastronòmica que més li agrada, i la possibilitat d’experimentar-ne d’altres.

Com es poden potenciar els productes de la terra, en un moment que no és gaire bo per a la pagesia?
La comunicació és vital, facis el que facis: si no ho sap ningú, et serà complicat vendre un projecte i per tant tirar-lo endavant. Les xarxes socials són una eina perillosa, però permeten la difusió, i cal saber aprofitar-les.

Parli’ns del llibre que va publicar per Sant Jordi.
És un recull de les receptes del Cuines. El llibre en si l’hem fet conjuntament amb la Gessa i el Marc, i és un manual per al cuiner aficionat, on expliquem des d’elaboracions més llargues fins a receptes més de tipus pim-pam. És molt útil per tenir a casa, tant per a la cuina del dia a dia com per a la cuina ràpida.

“El primer regal que vaig demanar als Reis Mags va ser una cuineta de joguina, on jo jugava a fer que preparava plats deliciosos a la família i els amics”

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari