Publicat el 21/03/2019

L’endoteràpia és un mètode de tractament fitosanitari alternatiu per a arbres i palmeres, que consisteix en la injecció del producte en el tronc en sentit ascendent, introduint-se així directament en el sistema vascular de la planta. Els petits orificis generats mitjançant el sistema de tractament són fàcilment cicatritzables.

D’aquesta manera s’aconsegueix una major persistència del producte a l’interior i una millor eficàcia dels tractaments. Amb una sola aplicació n’hi ha prou en molts casos per corregir la manca o solucionar el problema amb una durada de fins a un any. L’endoteràpia també s’utilitza per aportar valors nutricionals específics.

Els tractaments són específics i només actuen contra aquelles plagues i malalties que volem eliminar, respectant altres insectes, fet que els diferencia del mètode tradicional de polvorització aèria, que ho elimina tot indiscriminadament.

Els tractaments sempre són de caràcter preventiu, sense haver d’esperar a tenir les malalties i plagues, ja que aquestes sempre es detecten tard i ocasionen grans perjudicis a les plantes. Cal tenir en compte les dates de l’any dels tractaments fitosanitaris i contractar especialistes qualificats per fer les accions pertinents.

Aquestes són algunes espècies comunes que se solen tractar:
Pins: se’ls realitza el tractament amb insecticida per combatre el Tomicus destruens, una plaga d’insectes barrinadors que deixen totalment sec l’arbre i l’acaben matant. És una plaga que amenaça greument els nostres boscos.

També s’aplica per combatre la processionària, tot i que la plaga també ataca avets i cedres. Les erugues d’aquesta plaga defolien l’arbre i són altament urticants. Algunes persones hi són al·lèrgiques i els pot ocasionar anafilaxi. En animals pot provocar asfíxia si són ingerides. En cas de tenir ja les bosses de processionària a l’arbre es poden treure de forma manual.

Palmeres: morrut roig (Rhynchoporus ferrugineus). Cada vegada queden menys palmeres degut a aquesta plaga. És un escarabat que acaba matant la palmera a curt termini. Una palmera pot estar infestada pel morrut roig i no mostrar-ne cap símptoma durant diversos mesos.

Plataners: antracnosi. En aquest cas és un fong que defolia massivament l’arbre si no es combat a temps. Aquest gènere ha estat plantat de forma massiva en molts municipis, on ha arribat a suposar el 25 % del total de l’arbrat urbà, de manera que la preocupació davant aquesta malaltia va en augment any rere any.

Èpoques de tractaments:
Processionària: el període de tractament és de setembre fins a finals de la tardor.

Tomicus destruens: en aquest cas s’han de fer dos tractaments; un entre finals de gener fins a l’abril, i el segon entre finals de setembre i finals de novembre.

Antracnosi del plàtan: cal fer el tractament al febrer, durant el mes de floració.

Morrut roig de les palmeres: un mínim de tres tractaments en els mesos d’abril a setembre, depenent de les altes temperatures.

La principal diferència amb el tractament tradicional de polvorització aèria és que amb l’endoteràpia no contaminem el medi ambient ni perjudiquem la salut de les persones i els animals.

 

Brots Verds

Deixa un comentari