Publicat el 18/07/2013

INTERPRETACIÓ
Chris Pine , Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benedict Cumberbatch, Karl Urban, Simon Pegg
DIRECCIÓ J. J. Abrams
DURADA 132 min
GÈNERE Ciència-ficció

Malgrat que és cert que existeixen grans títols cinematogràfics on la firma de l’autor resulta imperceptible, com també és cert que hi ha productes que s’obliden amb facilitat dins del terreny del cinema d’autor, és innegable que una personalitat ben definida és capaç d’obrar miracles on un treball acadèmic obraria una catàstrofe. Precisament en aquest fet s’hi amaga l’interès dels principals blockbusters programats per a aquest estiu, una sèrie de pel·lícules d’indiscutible autoria que demostren que el Nou Cinema del Segle XXI ha començat la seva conquesta en el camp estiuenc.
El més interessant d’Star Trek: en la oscuridad és que el creador de Lost ha dut a terme un treball molt diferent del que se sol esperar d’un director considerat “autor”. M’explico. La mà de J.J. Abrams es percep al seu treball no com una tendència introspectiva destinada a convertir la pel·lícula en un treball personal (com sí que podria dir-se de El caballero oscuro, Origen i fins i tot d’El hombre de acero) sinó mes aviat com un exercici de convertir en apte per a tots els públics un univers que fins fa poc temps gairebé es podia titllar d’elitista. És a dir, si un director com Christopher Nolan personalitza un univers i uns personatges enguany exclusivament pertanyents a l’imaginari col·lectiu, JJ Abrams fa exactament el contrari.
Es tracta d’un exercici de comercialització ben entesa, un acostament de la franquícia al gran públic que, a diferència de bona part dels blockbusters contemporanis, no pren a aquest últim per un analfabet. Si per exemple en anteriors blockbusters l’objectiu era hipnotitzar al públic mitjançant els salts impossibles d’una sèrie de personatges sense ànima, en el seu últim treball JJ Abrams aboca un afecte especial als seus protagonistes per aconseguir una agradable connexió entre aquests i el seu públic. Gràcies a això el ganxo comercial ja no es troba en l’espectacularitat visual de les aventures, sinó en l’interès que sentim per descobrir on portaran les experiències de cada personatge. I és que J.J. Abrams esprem al màxim el potencial d’aquests, posant a prova la seva personalitat i destapant virtuts i defectes de tots ells.
Tot això i una acurada contenció de l’ús dels efectes especials fan que les escenes d’acció i les aventures estel·lars resultin tremendament apetitoses. En resum, J.J. Abrams descobreix una nova i bella forma de manifestar el seu segell personal: un refinat procés de comercialització que no entén el producte comercial com la simplificació de la complexitat sinó com l’exaltació de l’interessant. Podem dir que estem davant d’una d’aquestes pel·lícules d’aventures que fan que es pugui parlar de bon cinema enmig d’una conversa de grup. I en qualsevol cas, sempre resulta agradable compartir la gustosa experiència de descobrir títols cinematogràfics que no entenen la inhibició com un acte de deixar inconscient d’un cop de porra la totalitat de l’intel·lecte.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari