Publicat el 18/11/2023

Els secrets per introduir canvi i diluir la resistència.

 

Introduir canvis en la teva empresa o equip és un desafiament que requereix preparació i comunicació. Tingues present que enfrontar-nos a allò desconegut va en contra de la naturalesa del nostre cervell, desencadenant incertesa, inseguretat, por i, sovint, resistència.

Com a líders, és essencial aprendre a guiar els nostres equips mitjançant aquestes transicions amb empatia i visió. Aquí comparteixo amb tu els secrets personals que m’han ajudat a introduir el canvi de manera efectiva:

Sigues tu el primer a acceptar el canvi.

1. Connecta emocionalment: abans de presentar qualsevol canvi, és fonamental establir una connexió emocional. Compartir històries personals, destacar la necessitat del canvi i com impactarà positivament en l’equip, en els resultats o en la persona, genera confiança; si no en desprens, de confiança, aquí ja tens alguna cosa per treballar.

“Si no t’agrada alguna cosa, canvia-ho. Si no ho pots canviar, canvia la teva actitud.” (Maya Angelou)

 

2. Comunicació clara i constant: la incertesa es dilueix amb la claredat. Comunicar en el moment adequat, de manera clara i constant, assegurant-te que totes les persones comprenguin el benefici i el propòsit del canvi, és essencial.
La repetició de missatges clau reforça la visió i dissipa la resistència al canvi.

3. Involucrar els membres de l’equip: el canvi no ha de ser imposat, ha de ser compartit. Involucrar els membres de l’equip des del principi, buscant les seves aportacions i perspectives, no només enforteix el sentit de propietat, sinó que també fomenta bones idees.

Un/a bon/a professional (és a dir, aquelles persones amb més talent al teu equip), no tolera que li imposin els canvis sense més ni més, tret que s’hagi comptat amb ell/ella i les seves idees.
Agafaràs el camí de millora o et quedes a la zona de confort?

4. Celebrar assoliments: el camí cap al canvi és ple de reptes, però també de petites fites. Celebrar-les manté la moral alta i reforça la creença que el canvi és positiu.

5. Fomentar un ambient d’aprenentatge: ho tinc comprovat, el canvi és una oportunitat per aprendre i créixer. Fomentar un ambient on els errors es vegin com a lliçons i es promogui la innovació contribueix a l’adaptabilitat de l’equip.

6. Flexibilitat i adaptabilitat personal: com a líder t’aconsello mostrar flexibilitat i adaptabilitat personal davant el canvi. Ser un model de com abraçar noves idees motiva l’equip a seguir el teu exemple.

Conclusió: introduir el canvi no és simplement implementar noves polítiques; és inspirar una mentalitat de creixement i evolució. Si tens clar que emprant aquestes estratègies cultives un entorn on el canvi s’obri pas com una oportunitat per millorar i créixer junts, ja tens molt de guanyat.

Susana Jiménez, fundadora, assessora, formadora, conferenciant i coach a Aprofitalents.

Deixa un comentari