Publicat el 02/10/2019

Tenint cura de la nostra dentadura i fent revisions dentals periòdiques, les dents ens poden durar tota la vida.

No obstant això, és comú que en arribar a la tercera edat apareguin problemes a la boca amb més facilitat. La salut bucal es pot veure alterada per problemes neurològics que solen ser comuns en la gent gran. També poden ser factors de risc l’ús de pròtesis dentals o el consum habitual de medicaments.

Malaltia de les genives o periodontal. Es tracta d’una infecció bacteriana a la boca. En la seva forma lleu —la gingivitis—, les genives es posen vermelles i s’inflamen. La periodontitis és una forma més avançada de la malaltia de les genives i pot ser conseqüència de la manca de cures dentals, però també de malalties o complicacions que es cronifiquen amb l’edat. Per exemple, la gent gran amb diabetis o un problema cardiovascular tenen més tendència a patir periodontitis. Si no es tracta, la periodontitis pot destruir els ossos, les genives i els teixits que sostenen les dents i conduir a la seva pèrdua.

Sequedat bucal. Aquesta patologia, també coneguda com a xerostomia, sol estar associada als medicaments que es prenen durant molt de temps i fa que es redueixi el flux de saliva. La sequedat bucal porta aparellat un risc més alt de patir càries, ja que la saliva té una funció de protecció i neteja de les dents.

Pèrdua de dents. Per sort, cada vegada ho veiem menys, però fins fa uns anys era molt habitual veure persones grans desdentades. Tot i així, costa fer entendre que conservar tota la dentadura és sinònim de qualitat de vida i, fins i tot, d‘una esperança de vida més alta.

Sensibilitat dental. A mesura que envellim, les genives es retreuen naturalment (baixen i s’allunyen de les dents). Això exposa àrees de les dents que no estan protegides per l’esmalt i fa que tinguem aquesta desagradable molèstia amb aliments freds, calents, dolços i àcids. Una pasta dental específica i alguns tractaments poden alleujar els símptomes.

Candidiasi. Habitual en cas de diabetis, hipotiroïdisme, hemopatia, desnutrició, anèmia i altres mancances vitamíniques, requereix medicaments antifúngics, la neteja de la pròtesi durant la nit en aigua amb vinagre i rentades amb aigua bicarbonatada.

Les malalties dentals en persones grans són fàcilment tractables si se’n fa un diagnòstic correcte. Taques, nafres que no milloren, sagnat excessiu… s’han de tractar com més aviat millor per evitar complicacions.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari