Publicat el 27/01/2019

Un estudi elaborat pel comparador d’assegurances acierto.com alerta que més de la meitat dels pares posen el seu fill a la cadireta del cotxe amb l’abric posat, cosa que incrementa un 80 % les possibilitats que el petit surti projectat fora del vehicle en una frenada brusca. És un risc que varia en funció de com estiguin d’ajustats els cinturons i del volum que tingui la peça de roba, ja que aquesta genera un volum fals al tòrax de l’infant que augmenta el risc que llisqui cap endavant, fora de la subjecció, si es produeix un xoc.

Independentment de la durada del trajecte o de com sigui de baixa la temperatura, sempre hem de treure l’abric als nens abans de col·locar-los en el seu sistema de retenció infantil (SRI). En cas contrari, posarem en risc la seva integritat física en cas de frenada o accident. Tal com demostren les proves de xoc realitzades en laboratoris de seguretat, quan es prem l’arnès sobre un abric es fa sobre un material tou i no sobre el cos del nen. Atès que la peça de roba és més fina del que pot aparentar, en un accident el cinturó es tensa amb força al teixit, que es desinfla com si fos una càmera d’aire, deixant espai suficient perquè el petit pugui sortir disparat.

En cas que faci molt de fred dins el vehicle, el que hem de fer és, un cop el nen estigui lligat correctament, tapar-lo per sobre amb el mateix abric o amb alguna manteta que portem en el vehicle.

L’informe del comparador d’assegurances tracta sobre més aspectes relacionats amb la seguretat en el cotxe. És el cas de les cadiretes homologades, sobre les quals revela que 1,2 milions de conductors no les fan servir. Un 27 % d’aquesta xifra reconeix no fer-ho mai, i el 73 % admet que de vegades se n’oblida. A més, un 10 % dels enquestats creu que aquest tipus de dispositius no protegeix adequadament els seus fills.

Cal recordar que el Reglament General de Circulació estableix que tots els menors l’estatura dels quals sigui igual o inferior als 135 centímetres s’han de desplaçar sempre en els cotxes en les cadires homologades, i aquestes han d’anar degudament subjectes al vehicle amb els cinturons de seguretat. No fer-ho implica una sanció de fins a 200 euros i la pèrdua de tres punts de carnet, però l’important és que aquest tipus de sistemes de retenció poden reduir un 75 % el risc de lesions.

És convenient matisar que, sempre que sigui possible, s’ha de col·locar la cadireta en sentit invers a la marxa, atès que millora la seguretat del nen en cas d’impacte.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari