Els gossos i la por a les tempestes i als trons | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 31/10/2019

La fòbia als trons i llampecs és molt comuna en els gossos i rep el nom de brontofòbia. Segons un estudi realitzat a la Universitat de Pennsilvània (EUA), entre un 15 % i un 30 % dels gossos tenen por a les tempestes.

Els gossos tenen més oïda que nosaltres, cosa que fa que sentin el soroll dels trons amb molta més intensitat. Normalment sabem que els fan por els trons o les tempestes perquè s’amaguen, borden, es rasquen o fins i tot s’orinen a sobre.

Què podem fer per calmar un gos amb por a les tempestes?

  • Estigueu tranquils i amb naturalitat al seu costat. Si esteu nerviosos o intranquils, el vostre gos ho detectarà i es posarà encara més neguitós. No el castigueu per estar nerviós, això només faria que tingués més por i ansietat. Tampoc no l’acaricieu ni intenteu tranquil·litzar-lo amb excés, ja que li ensenyaríeu que la seva conducta poruga us resulta agradable i bona. És molt important estar tranquil i actuar amb normalitat.
  • Deixeu que el vostre gos s’amagui on vulgui. Els trons són sorolls forts i intensos per a ells (encara més que per a nosaltres). És probable que la vostra mascota busqui un refugi on amagar-se i sentir-se protegida (el seu llitet, sota el vostre llit, darrere del sofà…), un lloc on s’esmorteeixi el so dels trons i no vegi els llampecs. En cas de no tenir refugi podeu ajudar-lo a buscar-ne un. Poseu el seu llitet on ell se senti més segur.
  • Si té una joguina preferida, porta-l’hi al seu refugi. Mossegar un peluix el relaxarà mentalment i l’ajudarà a alliberar la seva ansietat. També podeu fer junts jocs de buscar abans i durant la tempesta, per ajudar-lo a oblidar-se’n i a concentrar-se en el joc. Si la vostra mascota està massa espantada per participar en el joc, espereu i torneu a intentar-ho més tard. És important no deixar que la por acapari tota la seva atenció durant la tempesta.
  • Música de fons, música instrumental i relaxant faran que no percebi amb tanta intensitat el soroll dels trons.
    Insensibilitzar la vostra mascota al so dels trons o als llampecs no és fàcil, i és possible que necessiti l’ajuda d’un veterinari o un especialista per solucionar-ho. La insensibilització ha de ser un procés gradual i sol ser llarg. La vostra mascota ha d’acostumar-se al so dels trons i veure que és una cosa normal.

Esperem que aquests consells us ajudin i que amb paciència i molt d’amor aconseguiu que les vostres mascotes estiguin tranquil·les en dies de tempesta.

 

Hospital veterinari Garbí

Deixa un comentari