Publicat el 02/08/2018

L’olfacte és el sentit més desenvolupat que tenen els cans. A diferència dels humans, que tenim 5 milions de cèl·lules olfactives, els cans, depenent del tipus de raça, en tenen entre 150 i 300 milions. Aquest sentit els serveix per poder trobar la seva mare quan neixen, ja que altres sentits como la vista o l’oïda encara no s’han desenvolupat prou.

Els gossos tenen la capacitat de percebre olors que els humans ni tan sols notem, i la facultat de distingir-les fàcilment.

Disposen d’un tipus d’òrgan anomenat vomeronasal (o de Jacobson), situat darrere de la mucosa olfactòria, que es comunica amb la cavitat bucal. Aquest òrgan els permet extreure olors de l’aire o de diverses substàncies; també els permet identificar-se entre si i detectar coses que ni tan sols es veuen, ja que capten les hormones que deixen anar els éssers vius.

Els gossos poden distingir si una gossa està en zel, detectar malalties i diferenciar germans bessons idèntics.

Al llarg de la història, els humans han fet servir els cans per rastrejar preses, detectar drogues i explosius, o fins i tot trobar víctimes sota la runa.

En definitiva, es podria dir que els gossos hi veuen a través del seu nas, però és més que això: es podria dir que hi veuen millor que nosaltres amb els ulls i el nas junts.

És per la seva gran capacitat olfactiva que són incapaços de suportar algunes olors, com l’alcohol, els cítrics, els productes de neteja, el vinagre o el perfum.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari